Spomen-kripta Novim kosovskim junacima otkrivena u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu

Spomen-kripta Novim kosovskim junacima otkrivena je u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu u prisustvu najvišeg državnog vrha, izaslanika predsednika Aleksandra Vučića, potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra odbrane Miloša Vučevića, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, a među brojnim visokim zvanicama, predstavnicima Crkve i Okruga u Srbiji, bio je i načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović. 

U spomen-kripti, otkrivenoj povodom dvadeset pet godina od početka Nato agresije, nalaze se mermerne ploče, na kojima je uklesano 1139 imena pripadnika Vojske Jugoslavije, policije i bezbednosnih snaga, koji su izgubili život braneći Kosovo i Metohiju od 1998. do 2003. godine, što je nesumnjivo čini jedinstvenim spomenikom u našoj zemlji. Uz imena srpskih heroja stoje njihova mesta rođenja, kao i datumi rođenja i smrti.

Uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog Gospodina Arsenija, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbedilo je sredstva za ukrašavanje kripte i završetak radova u hramu. Ministar Selaković je tim povodom poručio da je današnje okupljanje obeležavanje borbe protiv najvećeg neprijatelja  – zaborava.

Ministar Vučević je naglasio da se danas odaje počast novim kosovskim junacima. ,,U znak najveće zahvalnosti za žrtvu koju su zarad svog naroda podneli, došli smo da se pomolimo u tišini Gospodu da ih uzme u svoje okrilje sa vitezima Svetog Kneza Lazara“, rekao je Vučević podsećajući da su pre četvrt veka na Srbiju udarile najmoćnije vojske sveta, one iste koje su se sa Srbijom pre toga borile za zajedničku slobodu.

Načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović je sa penzionisanim general-pukovnikom Vojske Jugoslavije Vladimirom Lazarevićem, dr Milanom Lazarevićem i državnim sekretarom Dejanom Ilićem, došao na skup predvodeći veličanstvenu kolonu koju su činili brojni pripadnici udruženja boraca.

You may also like...