Централна манифестација обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. годинe

Централна манифестација обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године одржана је у Прокупљу, на Тргу Топличких јунака.

Манифестацији су присуствовали председник Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик, патријарх Српски Порфирије, министри у Влади Републике Србије, народни посланици, представници Града Прокупља и топличких општина, док је представник Нишавског управног округа био начелник Округа Петар Бабовић.

,,Прошло је 25 година и још се не дамо, још не пристајемо на комадање Србије. Има један мали народ у Европи који се и даље поносно и достојанствено држи, који не пристаје на наређења и окупације – нагласио је вечерас у Прокупљу председник Србије Александар Вучић.

Патријарх српски Порфирије поручио је током своје беседе да је те 1999. године падала невина крв широм наше земље и да зато памтимо прошлост, али да живимо садашњост која нам је дата, као и да одлучно идемо у будућност.

Велики број посетилаца на Тргу Топличких јунака, слушао је у тишини потресне речи Анђелке Тошовић, сестре најмлађе жртве бомбардовања, једанаестомесечне девојчице Бојане.

Начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић изјавио је после манифестације да смо у Прокупљу и широм Србије сви данас добили посебну снагу. Он је закључио да смо, као народ, поручили да је наша моћ да истрајемо, градимо и будемо солидарни, много већа од моћи уништавања.

НАТО бомбардовање СРЈ започело је 24. марта 1999. године, а прве ракете пале су на касарну у Прокупљу када је страдао први војник Бобан Недељковић. Исте вечери, крстареће ракете погодиле су подземни бункер у Куршумлији а животе је тада изгубило 11 војника.

You may also like...