U Nišu otvorena izložba ,,Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“

 ,,U prisustvu mandatara za sastav nove Vlade Srbije i ministra odbrane Miloša Vučevića i ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića, u Nišu smo, na otvaranju jedne izuzetne izložbe, mogli da sa puno ponosa zaključimo da je nasleđe srpskih heroja u pravim rukama“, poručio je načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović nakon otvaranja izložbe ,,Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“ koja je organizovana povodom 220 godina od Prvog srpskog ustanka u Galeriji savremene likovne umetnosti u niškom Oficirskom domu.

Aktuelni ministar odbrane je, otvarajući izložbu, izrazio veliku zahvalnost autorima izložbe, slikaru Nebojši Đuranoviću i vajaru Zoranu Ivanoviću, koji su svojim delima umetnički uobličili borbu srpskog naroda za svoju slobodu i svoju državu. Vučević je poručio da baklja slobode, baš kao u remek delu Đuranovića istaknutom u centralnom delu galerije, mora da gori istim sjajem i u ratnim i mirnodopskim uslovima. ,,Kad god smo gasili taj plamen, mi smo lutali i gubili vezu sa nama samima“, dodao je Vučević pozivajući Nišlije da u što većem broju posete izložbu.  

Ministar Selaković se u svom pozdravnom govoru takođe osvrnuo na impozantnu sliku Nebojše Đuranovića koja opisuje sabor u Orašcu podsećajući da je, u trenutku kada je talas slobode trebalo da zahvati i Niš, došlo do nesloge srpskih vojvoda, što je Niša koštalo čekanja na slobodu dugih 69 godina. Selaković je posebno istakao važnost srpske sloge, opisujući u tom duhu ministra Vučevića kao Novosađanina koji je insistirao da, posle Beograda, ova izložba bude postavljena baš u Nišu, zaključujući da to mnogo govori, kako o njemu, tako i o njegovom odnosu prema ,,ratnoj prestonici Srbije“ i slavnoj istoriji grada na Nišavi.

You may also like...