Спомен-крипта Новим косовским јунацима откривена у храму Светог Василија Острошког у Нишу

Спомен-крипта Новим косовским јунацима откривена je у храму Светог Василија Острошког у Нишу у присуству највишег државног врха, изасланика председника Александра Вучића, потпредседника Владе Републике Србије и министра одбране Милоша Вучевића, министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николе Селаковића и министра унутрашњих послова Братислава Гашића, а међу бројним високим званицама, представницима Цркве и Округа у Србији, био је и начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић. 

У спомен-крипти, откривеној поводом двадесет пет година од почетка Нато агресије, налазе се мермернe плочe, на којима је уклесано 1139 имена припадника Војске Југославије, полиције и безбедносних снага, који су изгубили живот бранећи Косово и Метохију од 1998. до 2003. године, што је несумњиво чини јединственим спомеником у нашој земљи. Уз имена српских хероја стоје њихова места рођења, као и датуми рођења и смрти.

Уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа нишког Господина Арсенија, Mинистарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обезбедило је средства за украшавање крипте и завршетак радова у храму. Министар Селаковић је тим поводом поручио да је данашње окупљање обележавање борбе против највећег непријатеља  – заборава.

Министар Вучевић је нагласио да се данас одаје почаст новим косовским јунацима. ,,У знак највеће захвалности за жртву коју су зарад свог народа поднели, дошли смо да се помолимо у тишини Господу да их узме у своје окриље са витезима Светог Кнеза Лазара“, рекао је Вучевић подсећајући да су пре четврт века на Србију удариле најмоћније војске света, оне исте које су се са Србијом пре тога бориле за заједничку слободу.

Начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић је са пензионисаним генерал-пуковником Војске Југославије Владимиром Лазаревићем, др Миланом Лазаревићем и државним секретаром Дејаном Илићем, дошао на скуп предводећи величанствену колону коју су чинили бројни припадници удружења бораца.

You may also like...