ODRŽANA TREĆA REDOVNA SEDNICA OKRUŽNOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE NIŠAVSKOG OKRUGA

Na trećoj redovnoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije Nišavskog okruga, kojom je predsedavao komandant Okružnog štaba za vanredne situacije Petar Babović, na osnovu izveštaja o pripremljenosti sistema za odbranu od grada, zaključeno je da je teritorija Nišavskog okruga u ovoj godini bila uspešno zaštićena, iako su maj mesec obeležile svakodnevne oluje sa grmljavinama.

Presudna je bila dobra snabdevenost protivgradnim raketama tako da se na svim stanicama za odbranu od grada, nalazio potreban broj raketa.

Od branjenih 171,854 hektara poljoprivrednog zemljišta, grad je naneo štetu na oko 100 hektara što je 0,6 promila ukupne teritorije koju su branili.

Prema rečima  Vladana Ivanovića, člana štaba, u prvoj polovini 2023. godine preventivne radove na vodama drugog reda izvele su lokalne samouprave Doljevac, Svrljig i Gadžin Han u okviru plana za odbranu od poplava koje je, pored ostalog, podrazumevalo čišćenje vodotokova. On je ukazao na problem sa vodosnabdevanjem koji se zbog suše pojavio na teritoriji Niša i opštine Gadžin Han i da su na terenu subjekti od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje kako bi se vodosnabdevanje stabilizovalo. Ivanović je naglasio da izvorište na  Suvoj planini ima vode i da ljudi i životinje nisu ugroženi.  

Načelnik Uprave za vanredne situacije Srđan Mitrović je na sednici istakao da su, zahvaljujući vremenskim prilikama, ovog leta izbegnuti šumski požari, kao i da su u svim lokalnim samoupravama sprovedene mere za zaštitu od požara na otvorenom prostoru. On je apelovao na svest građana ukazujući na opasnost zbog spaljivanja ostataka strnih useva koje je strogo zabranjeno, a koje je glavni uzrok povećanog broja požara ovih dana na otvorenom prostoru.

You may also like...