Централна манифестација поводом обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Централна манифестација поводом обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, одржана је у Нишу у присуству председника Србије Александра Вучића, патријарха Српске православне цркве Порфирија, председника Републике Српске Милорада Додика, највиших званичника Србије и Републике Српске, представника градова и округа међу којима је вечерас у нишкој хали Чаир био и начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић.

,,Доста смо ми Срби давали свима другима и испаштали због тога. Време је да се ми повезујемо. Није важно у колико држава и нису границе те које могу да нам одузму ни језик, ни заставу, ни писмо, ни припадност истом роду.

Нека живи српски народ! Нека живе грађани Србије! Нека живи наша тробојна застава! Живела Србија! Живела Српска!“, поручио је у Нишу председник Вучић.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе, Србија и Република Српска заједнички обележавају као дан када је српска војска 1918. године пробила Солунски фронт

Тако је свечаност у хали Чаир почела интонирањем химни Србије и Републике Српске, а током културно-уметничког програма оживеле су слике страдања и херојства српских јунака и сећање на велики историјски подухват.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је поред осталог на скупу у Нишу да је историја дуг процес, али да је српски народ успео да овлада садашњошћу и да је свестан своје прошлости, док је у свом говору патријарх Порфирије подсетио на Чегар и Ћеле кулу и рекао да они сведоче да српски народ овога краја непогрешиво разуме шта је то јединство и шта је то слобода.

Раније током дана, на подручју Нишке тврђаве је, у организацији Министарства одбране и Војске Србије, одржан тактичко-технички збор којем је присуствовао и председник Вучић. Ту су посетиоци, уз посебно одушевљење оних најмлађих, могли да виде најсавременије наоружање и опрему Војске Србије. Вучић је током обиласка закључио да је Србија данас неупоредиво јача и да ће наставити да се развија у сваком смислу.

You may also like...