Kонтактирајте нас: (018) 523-154
У Нишавском управном округу одржан састанак Националне коалиције за окончање дечјих бракова

[:sr]У Нишавском управном округу одржан је састанак Националне коалиције за окончање дечјих бракова, чији је члан  начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировскi. Oво је први састанак Националне коалиције одржан ван Београда и њему су присуствовали чланови Координационог тела и институција које су са Нишавског округа важне за идентификацију проблема дечјих бракова.

Сузбијање дечјих бракова, посебно међу ромском децом,  један је од важнијих задатака у Србији и на њему заједно раде држава, невладин сектор и међународни партнери, а свакодневни рад и координација су неопходни у овом послу, истакла је Драгана Сотировски.

Према подацима УНИЦЕФА више од половине девојчица ( око 57 посто) ромске популације је ступило у брак пре навршених 18 година , а петина њих је ступила са мање од 15 година.  У 2005. години 46 посто девојчица  је пре пунолетства ушло у ванбрчну везу а 2014. године чак 60 посто.

Неопходно је искоренити дечје бракове како бисмо имали друшво без насиља. Да би се то постигло потребно је радити на свести опште популације и указивати да су уговорени дечји бракови озбиљно кршење људских права, и злоупотреба девојчица, порука је са састанка на коме је истакнута и  дужност сваке локалне самоуправе у улагање у здравље, безбедност, образовање и економске оснаживање девојчица,  максимално укључивање у све видове друштва, на подизању свести опште популације и подршку ромске популације кроз систем социјалне заштите, образовни и здравствени систем.

[:]

About the Author

Корисне адресе :

Питајте начелника

Питајте начелника

Овде можете поставити питања начелнику округа.

Телефон| 018 523-154