Kонтактирајте нас: (018) 523-154
Састанак са немачком организацијом за међународну сарадњу ГИЗ

[:sr]

DSCN2006Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) је имплементациона организација Немачке Владе која у име немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ), подржава Србију кроз многобројне билатералне и регионалне пројекте. На иницијативу ГИЗ-а, одржан је састанак коме су поред начелника Округа присуствовали још и Милан Ранђеловић- директор Канцеларије за локални и економски развој, Саша Ђорђевић председник општине Гаџин Хан, Зоран Мирашевић- председник Удружења УТП Ниш, представници Града и представник Регионалне развојне агенције Југ. Тема састанка је осим презентације ГИЗ пројекта – „Подршка младима у повећању изгледа за запошљавање“ и добијање од учесника састанка, предлога, кроз разговор, који су то потенцијали и ресурси на нивоу Округа или локала који могу допринети повећању запошљавања младих.
Наиме, ради се о новом пројекту ГИЗ-а који се бави запошљавањем младих, односно оснаживање младих за запошљавање. Новим пројектом биће обухваћене две локације, тј. два Округа и то они који имају највише младих, а незапослених лица. Циљ пројекта је да се млади боље позиционирају на тржишту рада, а он ће бити и на националном нивоу реализован. Буџет пројекта је 2,7 милиона, трајаће 3 године и обухватаће младе од 15-35 година. Партнери овог пројекта су Министарство омладине и спорта, Министарство рада, запошљавања, борачка и социјлана питања и Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Циљ овог састанка је да се представницима ГИЗ-а приближе прилике на овом подручју, тј. које су то посебности, потребе и специфичности младог човека на које би посебно требали да обрате пажњу. Оно у чему су се сви сложили је да је велика несагласност понуде и потражње, проблем је и структура образовних профила у средњим стручним школама. Код будућих послодаваца са јавља потреба са једне стране за радницима са средњом стручном спремом, а како нису налазили такве раднике, они су ангажовали неквалификовану радну снагу и онда их обучавали за конкретан посао, па је самим тим „изједначена“ неквалификована и квалификована радна снага. Највише је незапослених средњошколаца, тако да је преквалификација, доквалификација и подршка самозапошљавању неопходна. У Нишу тренутно има преко 1000 људи који ради у области информационих технологија, 15-ак већих фирми који запошљавају овај кадар. У том смислу, присутни су сугерисали да се подршка треба дати аутомобилској индустрији, електронској индустрији и ИТ индустрији, јер је потреба за овим кадром све већа. Грана привреде која се издваја и која има потенцијала је пољопривреда. Активирањем младих у пољопривреди, смањила би се и све већа миграција становништва у градове.
Начелник Округа је поздравио овакву иницијативу, јер сматра да Ниш као универзитетски град има великог потенцијала и да треба оснажити младе резигниране људе који у великом броју напуштају Србију.

[:]

About the Author

Корисне адресе :

Питајте начелника

Питајте начелника

Овде можете поставити питања начелнику округа.

Телефон| 018 523-154