Kонтактирајте нас: (018) 523-154
У наредном периоду реконструкција путева и железница у Нишавском округу

[:sr]

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре, проф. др Зорана Михајловић, састала се на јужном краку Коридора 10 са начелницом Нишавског управног округа Драганом Сотировски, председницима општина Сврљиг, Гаџин Хан, Алексинац и представницом општине Мерошина. На састанку се разговарало о реконструкцији путева, железнице, раду инспекцијских служби, озакоњењу и рушењу нелегално изграђених објеката. Општина Гаџин Хан инсистирала је на реконструкцији пута од Ниша до Гаџиног Хана, на обнови пута од Гаџиног Хана према Лесковцу, као и изградњи пута од Гаџиног Хана до Калетинца, родног места Драгутина Матића, познатијег као Око Соколово. Министарку Михајловић је председник општине Гаџин Хан Саша Ђорђевић упознао са чињеницом  да је родна кућа Драгутина Матића сада у власништву општине и да јој на пролеће следи реконструисање. Пошто се налази на заштићеном простору Суве планине министарка је обећала брзу сагласност за њену реконструисање. Са директором Путева Србије, Зораном Дробњаком, договорени су приорити у општини Гаџин Хан за наредну годину – реконстукција пута ка Лесковцу и ка Калетинцу.

Председница Сврљига, Јелена Трифуновић, инсистирала је на аутоматском пружном прелазу на улазу у Сврљиг, а са директором Железнице Србије договорено је хитно постављање светлосне сигнализације на том пружном прелазу до почетка сложенијих радова. Договорена је и  реконструкција пута од Малчанске петље до Књажевачке улице у Нишу, како би Сврљижани могли да избегну свакодневно плаћање путарине због доласка у Ниш.

Мерошина је потпредседницу Владе упознала са незадовољством грађана због ниске цене експроприације земљишта на будућој траси Коридора ка Мердару, док је председник општине Алексинац, Ненад Станковић, иницирао реконструкцију такозваног старог аутопута, као обилазнице око Алексинца, реконструкцију пута ка Сокобањи и завршетку петље код Рутевца.

Начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски  договорила је са министарком Михајловић појачане инспекцијске провере превозника огревног дрвета, јер на новоизграђеном путу од Старе планине до Ниша, поједини превозници, прекорачавајући тежину терета, уништавају тек саграђени  пут ка том туристичком месту.

Било је и речи о тачкама на Коридору 10 у Нишавском управном округу на којима навејава снег и које су због тога потенцијална опасност за учеснике у саобраћају. Договорено је  да Нишавски управни округ Министарству достави списак деоница аутопута ка истоку које пролазе кроз насеља због постављања звучне банкине. Договорена је динамика рушења нелегално подигнутих објеката, као и састанак у Округу на коме ће бити присутни представници Министарства због успостављања међумесног саобраћаја у Дољевцу, Мерошини и Житорађу по повољним ценама. Начелница Нишавског управног округа истакла је да ће завршетком источног и јужног крака Коридора 10, реконструкцијом пруга од Ниша до Димитровграда, од Ниша до Лесковца и од Ниша до Мердара, Ниш понети епитет ,,праве раскрснице путева“, укључујући и будући аутопут ка Мердару, чија ће изградња почети наредне године. ,,То је прави доказ бриге Владе Републике Србије и председника државе Александра Вучића, за бољи живот житеља свих пет Округа јужне Србије“, истакла је Драгана Сотировски.

  

 

 
 
 
    [:]

About the Author

Корисне адресе :

Питајте начелника

Питајте начелника

Овде можете поставити питања начелнику округа.

Телефон| 018 523-154