Kонтактирајте нас: (018) 523-154
Отворен Регионални центар за спречавање појаве болести свињске куге

[:sr]

У складу са тренутном епизоотиолошком ситуацијом, а услед непосредне опасности од појаве заразне болести Афричка куга свиња, Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде образовала је Регионални центар за спречавање појаве, праћење кретања и контролу заразне болести афричка куга свиња за епизоотиолшко подручје које обухвата Нишавски, Пиротски, Јабланички и Пчињски управни округ.

Наиме, афричка куга свиња је вирусна, веома опасна заразна болест домаћих и дивљих свиња. Болест се шири контактом заражених са здравим свињама, исхраном свиња помијама у којима има контаминираних остатака хране, контаминираном храном или водом, инфицираним крпељима, одећом и обућом, контаминираним предметима и опремом, превозним средствима, стајњаком, лешевима угинулих и закланих животиња, глодарима и инсектима, а посебно контактом са дивљим свињама. Болест се може препознати изненадним угинућем једне или више свиња, губитком апетита, повишеном телесном температуром до 42°ц, крварењем по кожи (најчешће по ушима, њушци, репу, ногама, стомаку и бочним странама трупа), крвавим проливом, побачајем, несигурном ходу и отежаном дисању, кашљањем и повраћањем. Обољевању су подложне све категорије свиња. Вакцина не постоји, тако да није омогућено лечење. У случају појаве Афричке куге свиња, спроводи се убијање свих свиња на газдинству.

Постоје превентивне мере које се могу предузети, као избегавање пашног држања свиња, свиње не треба хранити помијама, спречити директан контакт са дивљим свињама, особе које су биле у контакту са дивљим свињама морају добро опрати и дезинфиковати одећу и обућу, обавезна је пријава сваке болесне или угинуле домаће или дивље свиње надлежном ветеринару, поставити дезбаријере на улазу и излазу у објекат где се држе свиње.

Вирус афричке куге свиња не представља опасност за људе и друге врсте животиња.

За сва додатна појашњена, Регионални центар за спречавање и сузбијање болести стоји на располагању путем мејла : rcaksnis@gmail.com или телефона+381 18 505 113.

 

[:]

About the Author

Корисне адресе :

Питајте начелника

Питајте начелника

Овде можете поставити питања начелнику округа.

Телефон| 018 523-154