Kонтактирајте нас: (018) 523-154
Окружна командно- симулациона вежба „Ниш 2017“

[:sr] У периоду од 30.05. до 01.06.2017. године, у сали конгресног центра хотела „Tamy Residence“ у Нишу одржана је 9. по реду командно-симулациона вежба у организацији ОЕБС – Организације за европску безбедност и сарадњу – мисија у Србији и Националног тренинг центра Сектора за ванредне ситуације. Циљ ове вежбе био је подизање капацитета окружног, градског и општинских штабова за реаговање у ванредним ситуацијама. Учесници су били:

  • Окружни штаб за ВС Нишавског управног округа,
  • Градски штаб за ВС Града Ниша,
  • Општински штаб за ВС општине Алексинац и
  • Општински штаб за ВС општине Сврљиг.

Из састава окружног штаба присутни су били командант штаба др Александар Цветковић, начелник штаба Срђан Митровић, и чланови: Радица Николић, Горан Стаменковић, Иван Лозо, Љубиша Здравковић, Срђан Николић, Зоран Андоновић, Братислав Грујић, Ивана Станојев.

Након поздравне речи представника ОЕБС-а и начелника НУО др Александра Цветковића, ОЕБС и Национални тренинг центар упознали су присутне са циљем вежбе и планом рада, као и досадашњим развојем обуке у систему заштите и спасавања на територији Републике Србије.

Сви присутни штабови одржали су презентације о територијама њихових надлежности, а затим су одржане вежбе, као симулација реалних непогода које се могу десити, а задатак штабова био је да у реалном времену реагују подизањем снага којима располажу у ванредним ситуацијама: стручно – оперативних тимова, оспособљених и овлашћених правних лица, као и других снага којима располаже Окружни, односно Републички штаб за ванредне ситуације. Један део вежбе била је и симулација прес конференције.

Од стране чланова ОЕБС и Националног тренинг центра, током анализе вежбе и изношења закључака, вежба је оцењена као изузетно успешна, а штабови су похваљени у смислу оперативности и стручности. Дата је и примедба да је на оваквим вежбама изузетно важна присутност представника локалних власти, чија је улога у ванредним ситуацијама веома битна  као команданата, односно заменика команданта, те да би се убудуће морали укључивати у овакве, практичне вежбе.[:]

About the Author

Корисне адресе :

Питајте начелника

Питајте начелника

Овде можете поставити питања начелнику округа.

Телефон| 018 523-154