Kонтактирајте нас: (018) 523-154
Иницијатива за реконструкцију пруге од Ниша до Прахова

[:sr]

Ка ресорном Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и кабинету Републике Србије, из Сврљига ће кренути иницијатива за реконструкцију пруге од Ниша до Прахова, као и за билатерални сусрет Србије и Бугарске за повезивање железницом.

На састанку у Сврљигу коме су присуствовали представници Железнице Србије, градоначелник Зајечара, председници општина Сврљиг и Књажевац, начелница Нишавског управног округа, као и народни посланик из Сврљига Милија Милетић, на чију је иницијативу састанак и одржан, договорено је да закључци буду упућени релевантним институцијама.

Пруга од Ниша до Прахова  дуга је 250 км, има 71 тунел на оба крака, што износи 22км, односно 9% дужине целе пруге. На њој се налазе и 95 мостова. Саграђена је 1907. године  и од великог је значаја за Тимочку Крајину која има веома лошу демографску слику. Привредни гиганти попут РТБа, фабрике ђубрива у Прахову и МИН ДИВа у Сврљигу, као и бројни други привредни субјекти користе железницу. Из Железнице поручују да је у току ремонт пруге од Пожаревца до Мајдампека, која ће бити завршена до краја године. Реконструкција пута од Ниша до Зајечара почеће идућег пролећа , па ће се 112км пруге градити из сопствених средстава. Пројектована брзина возова биће 60км/ч. Фабрика МИН ДИВ која запошљава од 300 до 400 људи спремна је за израду 34.000 прагова који ће бити потребни за поменуту деоницу. На предлог Нишавског управног округа у акцију оживљавања железнице на истоку Србије и важног железничког правца од Ниша до Прахова и повезивања Ниша са Дунавом, укључиће се и Зајечарски и Борски округ. Предузећу Србија Воз биће упућен захтев за отварање туристичког воза који би возио туристе од Ниша до Дунава.

[:en]Ка ресорном Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и кабинету Републике Србије, из Сврљига ће кренути иницијатива за реконструкцију пруге од Ниша до Прахова, као и за билатерални сусрет Србије и Бугарске за повезивање железницом.

На састанку у Сврљигу коме су присуствовали представници Железнице Србије, градоначелник Зајечара, председници општина Сврљиг и Књажевац, начелница Нишавског управног округа, као и народни посланик из Сврљига Милија Милетић, на чију је иницијативу састанак и одржан, договорено је да закључци буду упућени релевантним институцијама.

Пруга од Ниша до Прахова  дуга је 250 км, има 71 тунел на оба крака, што износи 22км, односно 9% дужине целе пруге. На њој се налазе и 95 мостова. Саграђена је 1907. године  и од великог је значаја за Тимочку Крајину која има веома лошу демографску слику. Привредни гиганти попут РТБа, фабрике ђубрива у Прахову и МИН ДИВа у Сврљигу, као и бројни други привредни субјекти користе железницу. Из Железнице поручују да је у току ремонт пруге од Пожаревца до Мајдампека, која ће бити завршена до краја године. Реконструкција пута од Ниша до Зајечара почеће идућег пролећа , па ће се 112км пруге градити из сопствених средстава. Пројектована брзина возова биће 60км/ч. Фабрика МИН ДИВ која запошљава од 300 до 400 људи спремна је за израду 34.000 прагова који ће бити потребни за поменуту деоницу. На предлог Нишавског управног округа у акцију оживљавања железнице на истоку Србије и важног железничког правца од Ниша до Прахова и повезивања Ниша са Дунавом, укључиће се и Зајечарски и Борски округ. Предузећу Србија  Воз биће упућен захтев за отварање туристичког воза који би возио туристе од Ниша до Дунава.

       

     [:]

About the Author

Корисне адресе :

Питајте начелника

Питајте начелника

Овде можете поставити питања начелнику округа.

Телефон| 018 523-154