Kонтактирајте нас: (018) 523-154
Четврта седница Окружног штаба за ванредне ситуације НУО у овој години

Окружни штаб за ванредне ситуације Нишавског округа којим је председавao командант Штаба Петар Бабовић, бавио се на четвртој редовној седници у овој години актуелним питањима безбедности грађана и заштите животне средине.

Одбрана од поплава, као један од приоритета локалних самоуправа, била је прва тема седнице на којој је усвојен извештај о спроведеним активностима и утврђено да су све јединице локалних самоуправа на територији НУО донеле и прогласиле локални Оперативни план одбране од поплава за воде II реда за 2021. годину. У Дољевцу су очишћене и уређене Крушевица и Кнежичка река док су у  Мерошини  ископани канали за одвођење атмосферских вода у 10 насеља те општине као превентива од изливања  и плављења домаћинстава.

Проблеме са водоснабдевањем у Округу имају тренутно само Доњи Душник, Топоница и Доње Драговље  и ту ће, по потреби,  бити организоване цистерне са водом за пиће. Слични проблеми би у летњем периоду могли да погоде и становништво у општини Сврљиг па су зато предузете превентивне мере и припремљена је документација за ископ два бунара.

Начелник Штаба и начелник Управе за ванредне ситуације Срђан Митровић упозорио је на опасност од шумских пожара у летњем периоду и додао да ће Ватрогасна јединица у Нишу добити још једно шумско возило и бити додатно опремљена. На седници је aнализирано и стањe техничке опремљености и обучености припадника Ватрогасно спасилачке бригаде у Нишу за реаговање на техничко-технолошким несрећама.

Командант Окружнoг штабa за ванредне ситуације Нишавског округа Петар Бабовић, обишао је по завршетку седнице  јединицу Ватрогасно спасилачке бригаде у Нишу и упознао се са њеном техничком опремљеношћу и капацитетима.

 Славиша Банковић, члан штаба и шеф Одсека за заштиту животне средине у Нишавском управном округу у свом извештају је навео да су на територији округа три СЕВЕСО постројења. Реч је о оператерима који на својој локацији имају количине опасних материја које су изнад граничних вредности у односу на правилник о листи опасних материја, а редовним контролама је утврђено да су испоштовали све законом прописане мере и израдили тражена документа.

Сања Стојановић, члан штаба и секретар Црвеног крста Ниш представила је на седници тромесечни пројекат заштите и самозаштите за децу који је Црвени Крст реализовао у једној од нишких школа, истичући да су мере превенције врло битне и да би било добро подржати идеју да се такав пројекат организује у свим нишким школама.

About the Author

Корисне адресе :

Питајте начелника

Питајте начелника

Овде можете поставити питања начелнику округа.

Телефон| 018 523-154