У Нишу отворена изложба ,,Борба за српску државност и слободу српског народа“

 ,,У присуству мандатара за састав нове Владе Србије и министра одбране Милоша Вучевића и министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николе Селаковића, у Нишу смо, на отварању једне изузетне изложбе, могли да са пуно поноса закључимо да је наслеђе српских хероја у правим рукама“, поручио је начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић након отварања изложбе ,,Борба за српску државност и слободу српског народа“ која је организована поводом 220 година од Првог српског устанка у Галерији савремене ликовне уметности у нишком Официрском дому.

Актуелни министар одбране је, отварајући изложбу, изразио велику захвалност ауторима изложбе, сликару Небојши Ђурановићу и вајару Зорану Ивановићу, који су својим делима уметнички уобличили борбу српског народа за своју слободу и своју државу. Вучевић је поручио да бакља слободе, баш као у ремек делу Ђурановића истакнутом у централном делу галерије, мора да гори истим сјајем и у ратним и мирнодопским условима. ,,Кад год смо гасили тај пламен, ми смо лутали и губили везу са нама самима“, додао је Вучевић позивајући Нишлије да у што већем броју посете изложбу.  

Министар Селаковић се у свом поздравном говору такође осврнуо на импозантну слику Небојше Ђурановића која описује сабор у Орашцу подсећајући да је, у тренутку када је талас слободе требало да захвати и Ниш, дошло до неслоге српских војвода, што је Ниша коштало чекања на слободу дугих 69 година. Селаковић је посебно истакао важност српске слоге, описујући у том духу министра Вучевића као Новосађанина који је инсистирао да, после Београда, ова изложба буде постављена баш у Нишу, закључујући да то много говори, како о њему, тако и о његовом односу према ,,ратној престоници Србије“ и славној историји града на Нишави.

You may also like...