ОДРЖАНА ТРЕЋА РЕДОВНА СЕДНИЦА ОКРУЖНОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ НИШАВСКОГ ОКРУГА

На трећој редовној седници Окружног штаба за ванредне ситуације Нишавског округа, којом је председавао командант Окружног штаба за ванредне ситуације Петар Бабовић, на основу извештаја о припремљености система за одбрану од града, закључено је да је територија Нишавског округа у овој години била успешно заштићена, иако су мај месец обележиле свакодневне олује са грмљавинама.

Пресудна је била добра снабдевеност противградним ракетама тако да се на свим станицама за одбрану од града, налазио потребан број ракета.

Од брањених 171,854 хектара пољопривредног земљишта, град је нанео штету на око 100 хектара што је 0,6 промила укупне територије коју су бранили.

Према речима  Владана Ивановића, члана штаба, у првој половини 2023. године превентивне радове на водама другог реда извеле су локалне самоуправе Дољевац, Сврљиг и Гаџин Хан у оквиру плана за одбрану од поплава које је, поред осталог, подразумевало чишћење водотокова. Он је указао на проблем са водоснабдевањем који се због суше појавио на територији Ниша и општине Гаџин Хан и да су на терену субјекти од посебног значаја за заштиту и спасавање како би се водоснабдевање стабилизовало. Ивановић је нагласио да извориште на  Сувој планини има воде и да људи и животиње нису угрожени.  

Начелник Управе за ванредне ситуације Срђан Митровић је на седници истакао да су, захваљујући временским приликама, овог лета избегнути шумски пожари, као и да су у свим локалним самоуправама спроведене мере за заштиту од пожара на отвореном простору. Он је апеловао на свест грађана указујући на опасност због спаљивања остатака стрних усева које је строго забрањено, а које је главни узрок повећаног броја пожара ових дана на отвореном простору.

You may also like...