НИШАВСКИ УПРАВНИ ОКРУГ, ИНФОРМАЦИЈЕ И ДОГАЂАЈИ

Начелник Бабовић честитао Међународни Дан Рома

Задовољство ми је да честитам Међународни Дан Рома свим припадницима ромске националности. Данас се слави богато културно наслеђе, традиција и аутентичност ромског народа. Морамо, међутим, да имамо свест и о томе да се у свету Роми и даље суочавају са дискриминацијом и маргинализацијом.

Могу да са поносом закључим да Србија омогућава Ромима пуно учешће у грађанском и економском животу, јер такве одлике највише промовишу стабилност и демократију једне земље.

Срећан Међународни Дан Рома.

Начелник Нишавског управног округа

Петар Бабовић

Нишавски управни округ добија најсавременију дигиталну телефонску централу

Генерални конзул Републике Бугарске у Нишу Димитар Цанев и начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић потписали су уговор о финансијском подстицају, којим Министарство спољних послова Републике Бугарске обезбеђује средства Нишавском управном округу за реализацију пројекта под називом ,,Инсталација савременог ИП телефонског и комуникационог система“. Захваљујући том уговору и добијеним средствима, Нишавски управни округ ће инсталирати најсавременију дигиталну телефонску централу која, поред осталог, омогућава велики број линија и интеграцију са мобилном и интернет мрежом, тако да ће значајно унапредити рад и техничку опремљеност Округа.

То ће, после вишедеценијског рада са застарелом аналогном телефонском централом, обезбедити бржу и ефикаснију комуникацију грађана са републичким инспекцијским службама.

,,Нова дигитална централа пружиће нам бројне могућности у раду али ће, пре свега, бити у служби грађана. Захваљујем генералном конзулу Републике Бугарске у Нишу Димитру Цаневу и Министарству спољних послова Републике Бугарске што су препознали важност тог пројекта“, поручио је том приликом начелник Бабовић, додајући да је рок за реализацију пројекта девет месеци.

Генерални конзул Републике Бугарске у Нишу Димитар Цанев изразио је задовољство досадашњом сарадњом са Округом и уверење да ће управо Ниш добити најсавременију телефонску централу на територији целе Србије.,,Наставићемо ову сарадњу. Конзулат Бугарске у Нишу жели да што више помогне вашим грађанима и унапређује односе две земље“, закључио је господин Цанев.

У Нишавском управном округу 11 министарстава има 19 инспекцијских служби, а запослено је око 130 људи,

У Нишу отворена изложба ,,Борба за српску државност и слободу српског народа“

 ,,У присуству мандатара за састав нове Владе Србије и министра одбране Милоша Вучевића и министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николе Селаковића, у Нишу смо, на отварању једне изузетне изложбе, могли да са пуно поноса закључимо да је наслеђе српских хероја у правим рукама“, поручио је начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић након отварања изложбе ,,Борба за српску државност и слободу српског народа“ која је организована поводом 220 година од Првог српског устанка у Галерији савремене ликовне уметности у нишком Официрском дому.

Актуелни министар одбране је, отварајући изложбу, изразио велику захвалност ауторима изложбе, сликару Небојши Ђурановићу и вајару Зорану Ивановићу, који су својим делима уметнички уобличили борбу српског народа за своју слободу и своју државу. Вучевић је поручио да бакља слободе, баш као у ремек делу Ђурановића истакнутом у централном делу галерије, мора да гори истим сјајем и у ратним и мирнодопским условима. ,,Кад год смо гасили тај пламен, ми смо лутали и губили везу са нама самима“, додао је Вучевић позивајући Нишлије да у што већем броју посете изложбу.  

Министар Селаковић се у свом поздравном говору такође осврнуо на импозантну слику Небојше Ђурановића која описује сабор у Орашцу подсећајући да је, у тренутку када је талас слободе требало да захвати и Ниш, дошло до неслоге српских војвода, што је Ниша коштало чекања на слободу дугих 69 година. Селаковић је посебно истакао важност српске слоге, описујући у том духу министра Вучевића као Новосађанина који је инсистирао да, после Београда, ова изложба буде постављена баш у Нишу, закључујући да то много говори, како о њему, тако и о његовом односу према ,,ратној престоници Србије“ и славној историји града на Нишави.

Са министром Селаковићем у обиласку радова на спомен – комплексу Чегар

 ,,Министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николу Селаковића, дочекали смо на Чегру, тамо где је пре мање од годину дана обећао да ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања уложити у обнову спомен комплекса и то обећање,  на велику радост свих нас у Нишу, и испунио“, поручио је начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић који је са министром Селаковићем обишао радове на том споменику.

У уређење споменика је, према речима министра Селаковића, уложено више од пет милиона динара тако да ће, за два месеца, споменик дочекати спремно прославу 215 година од чувене Чегарске битке.

,,Ово нису потпуни радови на уређењу тог места. Идеја ресорног министарства је да се у оквиру комплекса изгради објекат са савременим мултимедијалним садржајима који ће свим посетиоцима Чегра, а посебно најмлађима, који  ту долазе у склопу ђачких екскурзија, дочарати само поприште битке у време њеног одвијања“, нагласио је том приликом министар Селаковић.  

Начелник Бабовић честитао Ускрс по грегоријанском календару

Свим грађанима који један од највећих хришћанских празника славе по грегоријанском календару, честитам Ускрс.Заједничка нит човечанства, која повезује све нас, је наша посвећеност идеји да волимо своје ближње као што волимо себе.Желим вам да останете доследни тој универзалној и племенитој људској мисији и да велики хришћански празник вама и вашој породици донесе спокој, срећу и мир.

Срећан Ускрс

Начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић

Комуникација грађана са републичким инспекцијским службама у Нишавском управном округу бржа и ефикаснија  

,,Обезбедили смо нашим грађанима много бољу и бржу комуникацију са републичким инспекторима и значајна средства за креирање новог Кол центра и инсталацију најсавременије дигиталне телефонске централе“, поручио је на данашњем колегијуму са представницима републичких инспекцијских служби, начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић који је присутним начелницима и шефовима предложио да у наредном периоду доставе све сугестије како би будућа централа функционисала што ефикасније у њихову, али пре свега у корист свих грађана.

,,Више сам него задовољан чињеницом да смо тако важну ствар обезбедили Округу после вишедеценијског рада са застарелом аналогном телефонском централом. Ипак, похвале присутних начелника и шефова данас на рачун рада наше стручне службе и писарнице, чине нас поносним. На данашњем колегијуму сам посебно саслушао њихове предлоге како би рад инспекцијских служби што више унапредили. Данас смо још више учврстили договор да, на оним пољима на којима можемо да јединствено допринесемо бољем положају инспекцијских служби, увек наступамо удружено“, закључио је начелник Бабовић.    

Нишавском управном округу су средства за инсталацију новог телефонског и комуникационог система обезбеђена преко Конзулата бугарске амбасаде, а уговор о донацији би требало да буде потписан наредне недеље.

Градоначелник Никшића у посети Нишавском управном округу

,,Велико ми је  задовољство што сам данас у Нишавском управном округу могао да се поздравим са градоначелником Никшића Марком Ковачевићем. Односе наших братских градова и држава негујемо као непроцењиве“, поручио је у топлој добродошлици градоначелнику Никшића и његовим сарадницима, начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић.

,,Посебно ми је драго, а и важно, што смо данас, како у формалном, тако и у неформалном делу нашег разговора, са подједнаким ентузијазмом изразили наду да ће и наша сарадња и међусобни односи бити нераскидиви и донели смо чврсту одлуку да наставимо да их у будућности стално унапређујемо“, закључио је том приликом начелник Бабовић.

Централна манифестација обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. годинe

Централна манифестација обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године одржана је у Прокупљу, на Тргу Топличких јунака.

Манифестацији су присуствовали председник Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик, патријарх Српски Порфирије, министри у Влади Републике Србије, народни посланици, представници Града Прокупља и топличких општина, док је представник Нишавског управног округа био начелник Округа Петар Бабовић.

,,Прошло је 25 година и још се не дамо, још не пристајемо на комадање Србије. Има један мали народ у Европи који се и даље поносно и достојанствено држи, који не пристаје на наређења и окупације – нагласио је вечерас у Прокупљу председник Србије Александар Вучић.

Патријарх српски Порфирије поручио је током своје беседе да је те 1999. године падала невина крв широм наше земље и да зато памтимо прошлост, али да живимо садашњост која нам је дата, као и да одлучно идемо у будућност.

Велики број посетилаца на Тргу Топличких јунака, слушао је у тишини потресне речи Анђелке Тошовић, сестре најмлађе жртве бомбардовања, једанаестомесечне девојчице Бојане.

Начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић изјавио је после манифестације да смо у Прокупљу и широм Србије сви данас добили посебну снагу. Он је закључио да смо, као народ, поручили да је наша моћ да истрајемо, градимо и будемо солидарни, много већа од моћи уништавања.

НАТО бомбардовање СРЈ започело је 24. марта 1999. године, а прве ракете пале су на касарну у Прокупљу када је страдао први војник Бобан Недељковић. Исте вечери, крстареће ракете погодиле су подземни бункер у Куршумлији а животе је тада изгубило 11 војника.

Спомен-крипта Новим косовским јунацима откривена у храму Светог Василија Острошког у Нишу

Спомен-крипта Новим косовским јунацима откривена je у храму Светог Василија Острошког у Нишу у присуству највишег државног врха, изасланика председника Александра Вучића, потпредседника Владе Републике Србије и министра одбране Милоша Вучевића, министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николе Селаковића и министра унутрашњих послова Братислава Гашића, а међу бројним високим званицама, представницима Цркве и Округа у Србији, био је и начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић. 

У спомен-крипти, откривеној поводом двадесет пет година од почетка Нато агресије, налазе се мермернe плочe, на којима је уклесано 1139 имена припадника Војске Југославије, полиције и безбедносних снага, који су изгубили живот бранећи Косово и Метохију од 1998. до 2003. године, што је несумњиво чини јединственим спомеником у нашој земљи. Уз имена српских хероја стоје њихова места рођења, као и датуми рођења и смрти.

Уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа нишког Господина Арсенија, Mинистарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обезбедило је средства за украшавање крипте и завршетак радова у храму. Министар Селаковић је тим поводом поручио да је данашње окупљање обележавање борбе против највећег непријатеља  – заборава.

Министар Вучевић је нагласио да се данас одаје почаст новим косовским јунацима. ,,У знак највеће захвалности за жртву коју су зарад свог народа поднели, дошли смо да се помолимо у тишини Господу да их узме у своје окриље са витезима Светог Кнеза Лазара“, рекао је Вучевић подсећајући да су пре четврт века на Србију удариле најмоћније војске света, оне исте које су се са Србијом пре тога бориле за заједничку слободу.

Начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић је са пензионисаним генерал-пуковником Војске Југославије Владимиром Лазаревићем, др Миланом Лазаревићем и државним секретаром Дејаном Илићем, дошао на скуп предводећи величанствену колону коју су чинили бројни припадници удружења бораца.

Начелник Бабовић положио венце поводом обележавања годишњице НАТО агресије на СРЈ

,,Двадесет пет година се можда чини као дуг период, али сам сигуран да породицама које су тих месеци 1999. године изгубиле делић свог срца, све изгледа као да је било јуче. Било да је то сећање на последњи поздрав супружнику, или последње збогом мајци или оцу, сестри или брату. Широм наше земље данас се окупљамо и полажемо венце у њихову част и захваљујемо свима који су иступили да служе и који су ризиковали и дали своје животе за своју отаџбину. Свестан сам да никакве речи које изговоримо, никада не могу да  избришу ту бол. Али можемо да у њихову част негујемо Србију каква је данас, да останемо верни себи, ономе што је најбоље у нама, да останемо снажни и сложни“, поручио је начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић који је, поводом обележавања годишњице НАТО агресије на СРЈ, у пратњи делегације Округа, положио венце на Спомен-капелу и Споменик жртвама НАТО агресије на СРЈ у Нишу.