НИШАВСКИ УПРАВНИ ОКРУГ, ИНФОРМАЦИЈЕ И ДОГАЂАЈИ

У НИШУ ОДРЖАНА ТРИБИНА ,,ИСТИНА О РАЧКУ ’99“

Огромно интересовање Нишлија и медија за вечерас одржану трибину ,,Истина о Рачку ’99“, којој је, уз бројне званице, присуствовао и начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић. Велика сала Универзитета у Нишу била је премала да прими све оне који су о правој истини и свему ономе што се заправо догађало у косовском селу те 1999. године желели да чују од еминентних учесника трибине, генерал-пуковника Владимира Лазаревића, истражног судије Данице Маринковић, генерал-потпуковника Горана Радосављевића-Гурија и историчара проф. др Дејана Антића.

Конструисана лаж запада због које је Србија била бомбардована 1999. године, детаљно и аргументовано је огољена на трибини захваљујући мноштву информација и доказима које су учесници трибине изнели ове вечери. Громогласним аплаузом испраћен је говор генерал-пуковника Владимира Лазаревића који је закључио да је случај Рачак пример трагичног односа запада према нашем народу подсећајући на тврдње француског часописа Ле монде још из 2019. године да је за двадесет година Рачак прошао пут од такозваног масакра цивила до највеће светске лажи двадесетог века.

Трибина ,,Истина о Рачку ’99“, одржана је у организацији Савеза потомака ратника Србије.

ПЕТАР БАБОВИЋ ДОБИТНИК ПРИЗНАЊА ЛЕКАРСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ

Једна од највећих награда Лекарске коморе Србије, признање за вишегодишње истакнуто ангажовање у раду тела и органа Коморе и допринос у остваривању циљева и задатака Коморе, отишла је у руке доктора медицине Петра Бабовића, на свечаности поводом обележавања славе Лекарске коморе Србије, Свети врачи Козма и Дамјан у Крагујевцу.

Свечаности су присуствовали представници свих регионалних лекарских комора, Министарства здравља, као и бројни угледни чланови и пријатељи Лекарске коморе Србије, а награде су тим поводом додељене истакнутим лекарима, као и особама које су заслужне за развој лекарске делатности и унапређење струке, остваривање циљева Коморе, као и за предан рад на очувању и заштити професионалних интереса лекара.

ПОЗИВ НА ВИРТУЕЛНИ САЈАМ СТУДЕНТСКЕ СТРУЧНЕ ПРАКСЕ У ЈАВНОЈ УПРАВИ 2023/2024.

Позивамо све  студенте пет државних универзитета на трећи по реду виртуелни Сајам студентске стручне праксе у јавној управи 2023/2024. који ће бити одржан као онлајн догађај 15. новембра, са почетком у 10 часова. На овом Сајму ће студентима бити понуђено 890 места за стручну праксу, у 73 органа јавне управе широм Србије (33 града и општине).

Цео догађај се одвија на посебно креираној дигиталној  платформи у виртуелном простору репрезентативног здања Владе Републике Србије, што ће га учинити додатно занимљивим.

Током Сајма студенти ће имати прилику да кроз серију трибина и презентација сазнају више о понуди места за студентску стручну праксу, као и да у комуникацији са представницима универзитета и органа јавне управе добију све информације о пракси, начину пријављивања за праксу, као и о роковима за реализацију целог процеса.

Све информације о студентској стручној пракси у јавној управи и Сајму можете пронаћи на сајту https://strucnapraksa.mduls.gov.rs/ , на коме је и улаз на Сајам.

Позивамо све студенте да присуствују овом Сајму, јер он може бити и одлична шанса за почетак успешне професионалне каријере.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

,Дан примирја у Првом светском рату, велики је државни празник. За нас ће то увек бити дан сећања на оне који су страдали и поднели највећу жртву за тако велики циљ, али и дан поноса на доказану храброст наше војске и на величину наше националне снаге. Та сећања ће бити вечна, а на сваки Дан примирја ће поново блистати“, поручио је поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић.

Он је са делегацијом Округа тим поводом присуствовао церемонијама полагања венаца на Српском војничком гробљу и на гробљу војницима Комонвелта у Нишу.

ОДРЖАНА ТРЕЋА РЕДОВНА СЕДНИЦА ОКРУЖНОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ НИШАВСКОГ ОКРУГА

На трећој редовној седници Окружног штаба за ванредне ситуације Нишавског округа, којом је председавао командант Окружног штаба за ванредне ситуације Петар Бабовић, на основу извештаја о припремљености система за одбрану од града, закључено је да је територија Нишавског округа у овој години била успешно заштићена, иако су мај месец обележиле свакодневне олује са грмљавинама.

Пресудна је била добра снабдевеност противградним ракетама тако да се на свим станицама за одбрану од града, налазио потребан број ракета.

Од брањених 171,854 хектара пољопривредног земљишта, град је нанео штету на око 100 хектара што је 0,6 промила укупне територије коју су бранили.

Према речима  Владана Ивановића, члана штаба, у првој половини 2023. године превентивне радове на водама другог реда извеле су локалне самоуправе Дољевац, Сврљиг и Гаџин Хан у оквиру плана за одбрану од поплава које је, поред осталог, подразумевало чишћење водотокова. Он је указао на проблем са водоснабдевањем који се због суше појавио на територији Ниша и општине Гаџин Хан и да су на терену субјекти од посебног значаја за заштиту и спасавање како би се водоснабдевање стабилизовало. Ивановић је нагласио да извориште на  Сувој планини има воде и да људи и животиње нису угрожени.  

Начелник Управе за ванредне ситуације Срђан Митровић је на седници истакао да су, захваљујући временским приликама, овог лета избегнути шумски пожари, као и да су у свим локалним самоуправама спроведене мере за заштиту од пожара на отвореном простору. Он је апеловао на свест грађана указујући на опасност због спаљивања остатака стрних усева које је строго забрањено, а које је главни узрок повећаног броја пожара ових дана на отвореном простору.

САРАДЊА НИШАВСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА И СЛУЖБЕ ЗА УПРАВЉАЊЕ КАДРОВИМА

Служба за управљање кадровима Владе републике Србије ускоро ће у просторијама Нишавског управног округа обављати тестирање кандидата који желе да постану државни службеници.

,,Део селекције кандидата који ће конкурисати за послове на Царини, у Пореској управи, Републичком геодетском заводу и Управи за трезор, обављаће се у нашим просторијама како би им се што више олакшао процес тестирања“, рекао је на колегијуму стручне службе начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић истичући да се то, уз Нишавски округ, односи и на кандидате из Јабланичког, Пчињског, Пиротског, Расинског и Топличког округа.

Детаљи сарадње прецизирани су на састанку начелника Бабовића и директора Службе за управљање кадровима проф. др Данила Рончевића. Бабовић је том приликом потврдио спремност стручне службе Нишавског управног округа да одговори потребама СУК-а и обезбеди свим кандидатима адекватне услове за тестирање, истичући да ће им цео процес бити додатно олакшан због мањих путних трошкова.

Министар Селаковић у манастиру Свети Прохор Пчињски

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић уручио је данас у манастиру Свети Прохор Пчињски 53 борачке споменице борцима, ратним војним инвалидима и породицама палих бораца са територије општина Бујановац, Прешево и Трговиште.

Свечаном чину уручења борачких споменица присуствовао је и начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић.

Министар Селаковић је истакао да борачке споменице додељује нашим вредним синовима који су се на позив отаџбине у периоду од 1990. до 1999. године одазвали, и стали у одбрану Србије и српског народа и подсетио да се тиме наставља акција министарства, а да је право на борачку споменицу једно од права које наши регистровани борци, породице палих бораца и ратни војни инвалиди имају на основу закона који је почео да се примењује од 2021. године.

Обележавање 111 година од Кумановске битке

Церемонија одавања почасти и полагања венаца, поводом обележавања 111 година од Кумановске битке, одржана је код Спомен костурнице на брду Зебрњак код Куманова, у Републици Северној Македонији. Венце су положили министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, представници Министарства одбране и Војске Србије, посланици у Собрању Северне Македоније, а са представницима градова и општина из Србије, значајном догађају за македонски и српски народ, присуствовао је и начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић. Та два народа су, према речима министра Селаковића, много пута у историји делила добро и зло.

,,Може се слободно рећи да, као и пре 111 година, тако и данас, нико не разуме Македонце као што разумеју Срби, нити ико разуме Србе као што разумеју наша браћа и сестре Македонци“, рекао је Селаковић.

,,Понос је и част бити данас на овом значајном историјском месту код Куманова. Велике вредности српске војске и херојско искуство генерације која се борила у Првом Балканском Рату одиграле су велику улогу у духовном и моралном успону нашег народа“, поручио је тим поводом начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић.

Дан опшштине Ражањ

Начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић посетио је општину Ражањ која слави свој Дан и годишњицу ослобођења од немачких окупационих снага у другом светском рату.

,,Ражањ је место које брижљиво чува наше захвално сећање на српску војничку славу и херојство њених јунака“, изјавио је том приликом начелник Бабовић.

Гостима се традиционално обратио председник општине Ражањ Добрица Стојковић који је подсетио на најважнија достигнућа у овој средини у претходних годину дана и уручио признања најзаслужнијим грађанима и организацијама. 

Министар Селаковић на Дану општине Мерошина

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић доделио је борачке споменице учесницима одбрамбених ратова у периоду од 1990. до 1999. године у општини Мерошина, која слави свој Дан, истовремено обележавајући и годишњицу ослобођења од Турака. Уз бројне званице, великом тренутку за општину и њене борце, присуствовао је и начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић.

Министар Селаковић нагласио је да се налази у јуначкој Мерошини како би наставио акцију министарства и уручио 98 борачких споменица онима који су се почетком последње деценије прошлог века одазвали позиву своје отаџбине, опасали своје оружје и стали за одбрану Србије. ,,Борачка споменица није само наш симболични вид захвалности, она треба да буде почетак наше борбе да се борцу укажу дужно поштовање и пажња који су од стране државе мањкали читав низ деценија.

Данас више није тако. Сада имамо закон о правима бораца и породица палог борца је обезбеђена баш као што су обезбеђени и ратни војни инвалиди“, поручио је Селаковић и позвао све борце који нису остварили борачке легитимације да то ураде што пре, јер је уз њих могуће остварити бројне повољности.

Министар Селаковић присуствовао је касније током дана и свечаности обележавања Дана општине Мерошина. Председник те општине  Саша Јовановић уручио је плакете, како министру Селаковићу, тако и свима који су допринели развоју општине вишње, док су захвалнице отишле у руке оних који су претходне године постигли завидне резултате из различитих области.