НИШАВСКИ УПРАВНИ ОКРУГ, ИНФОРМАЦИЈЕ И ДОГАЂАЈИ

Почиње градња железничке обилазнице око Ниша

На церемонији почетка изградње железничке обилазнице око Ниша,, начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић пожелео је добродошлицу председнику Републике Србије Александру Вучићу, који је на великом догађају за Нишавски округ поручио да се ту данас пише историја. ,,Градимо 22,5 км обилазнице око Ниша, чиме ћемо сачувати животе Нишлија које смо губили. ЕУ нам је поклонила 80 милиона евра за Ниш – Димитровград  и 35 милиона за обилазницу, а тај укупни износ је већи од  буџета Ниша“, поручио је председник Вучић.
Церемонији је присуствовао и амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Емануеле Жиофре подсетивши присутне да је постојећа линија изграђена још у 19. веку, када је Србија заједно са европским нацијама градила инфраструктуру. ,,Ово је доказ наше заједничке историје и да припадамо једни другима“, поручио је Жиофре истичући да ће се током изградње поштовати строге еколошке норме. Обилазна пруга око Ниша градиће се од станице Ниш Ранжирна до станице Сићево, у коридору са ауто-путем Ниш – Димитровград

Начелник Бабовић честитао славу Видовдан нишком одреду Жандармерије

,,Ви сте ти који се свакодневно суочавате са опасношћу, како се са њом не би сусреле наше породице и наша деца.
Ми смо ти који то препознајемо, поштујемо и ценимо“, поручио је поводом прославе Видовдана, крсне славе нишког одреда Жандармерије у Алексинцу, начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић.
Он је током посете Алексинцу изразио задовољство што има привилегију да велики православни празник прослави уз припаднике такве елитне јединице МУП-а.

Начелник Бабобић на отварању вртића у Мерошини

,,Поносни смо на нашу Мерошину и њен стални напредак и срећни што је званично данас у њој отворен нови вртић. Модерну зграду са просторијама које се простиру на 600 квадратних метара, обишао сам са државним секретаром у министарству просвете Зораном Касаловићем, председником општине Мерошина Сашом Јовановићем и историчарем Дејаном Антићем“, поручио је на отварању вртића начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић.
Нови вртић ће моћи да прими до деведесеторо деце. Омогућиће целодневни боравак за више група малишана, па самим тим и гашење листе чекања.
Изградњу вртића финансирали су Светска банке и Влада Републике Србије преко пројекта Инклузивно предшколско васпитање и образовање.

Нишавски управни округ прославио крсну славу – Спасовдан

Нишавски управни округ прославио је крсну славу Спасовдан, у кругу бројних пријатеља и сарадника.

,,Као начелнику Округа припала ми је част да поздравим наше драге госте из света привреде, политике, представнике војске, полиције, града, локалних самоуправа, као и републичке инспекторе.

Сви они били су важан део нашег пута усмереног ка једином циљу – допринети бољем животу људи на територији Нишавског округа“, поручио је том приликом начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић.

Домаћин славе је ове године била шеф Одсека за санитарни надзор у Нишу, др. Наташа Николић.

Начелник Бабовић честитао Дан општине Алексинац

Била је част и задовољство и ове године честитати нашој локалној самоуправи, општини Алексинац, њен Дан. То је важан датум у славној историји Алексинца, када је 1833. године, општина званично прикључена Кнежевини Србији. Желим Алексинцу да и сваки будући 5. јун обележава у тако сложном и оптимистичном духу који ће, сигуран сам, локалној самоуправи Нишавског управног округа донети још већи успех и просперитет.

Начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић.

Начелник Бабовић на трибини под називом ,,Аутошовинизам у савременој српској књижевности и култури“

Начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић присуствовао је трибини под називом ,,Аутошовинизам у савременој српској књижевности и култури“, која је у Народној библиотеци Стеван Сремац у Нишу одржана поводом књиге ,,Одрођени књижевник“ проф. др Зорана Аврамовића. Уз аутора су на трибини говорили и проф. др Дејан Антић, историчар, као и Драгољуб Којчић, политички филозоф.

,,Имам посебну потребу да захвалим учесницима трибине који су нам бројним аргументима, иза којих стоје стручност и аналитичност, указали на неке појаве са забрињавајућим последицама по српски народ и његов идентитет. Аутор књиге, господин Аврамовић, образложио нам је своје анализе, које кроз читаву књигу указују на нимало безазлену последицу тих појава- негативни политички и национални ставови о Србима и српско – југословенској стварности у периоду од 1990. године до 2020.године, доприносе иностраној негативној слици о нашем народу. Вечерас нам је снажну поруку послао и историчар Дејан Антић, а то је да је једини прави пут онај који негује слободарске традиције, грађанско и демократско друштво, као и да свима нама отаџбина мора бити на срцу“, закључио је начелник Бабовић.

Колегијум стручне службе Нишавског управног округа

,,Могу да закључим да смо одржали још један важан и, по свему судећи, опробани и тестирани тимски састанак, а то се види пре свега на основу све развијенијег и динамичнијег начина комуникације који надограђујемо и негујемо последњих година“, поручио је на данас одржаном колегијуму стручне службе, начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић. На дневном реду састанка у Округу нашле су се теме које су пружиле добру платформу за дијалог и дискусију и осигурале да ни једна препрека не стоји на путу реализације утврђених и договорених планова за наредни период.  

Прослава 145 година Народне библиотеке ,,Стеван Сремац“ у Нишу

,,Снага нашег друштва је у колективној мудрости нашег народа, а библиотеке су један од кључних темеља те мудрости. Директорка Народне библиотеке Стеван Сремац у Нишу Соња Шуковић, већ дуги низ година се брине да управо један такав темељ у нашем граду буде јак и стабилан“, поручио је поводом прославе 145 година Библиотеке, Начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић. Он се данас сврстао у почаствовано друштво добитника захвалница које је, поводом значајне годишњице, Библиотека доделила и Тамари Вучић, супрузи председника Србије Александра Вучића, Николи Селаковићу, министру културе, као и књижевнику Браниславу Јанковићу.  

Рођендан библиотеке прослављен је у сали Светосавског дома у Нишу уз прикладан културно уметнички програм, а беседу је одржао Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске.

Министар Селаковић је честитао рођендан Народној библиотеци Стеван Сремац у Нишу истичући да запослени у тој установи, носе са лакоћом и са великом одговорношћу не тако мало бреме у коме се као у жижној тачки преламају и прошлост и садашњост и будућност.

,,Имајући на уму предачко наслеђе минулих времена као залог нашег идентитета, ви га у садашњости обогаћујете, надограђујете, знајући да је то прави и једини исправан улог за времена која долазе“, закључио је министар Селаковић.

Ускршња честитка начелника Бабовића

Док славимо један од највећих хришћанских празника, сетимо се суштине и правог смисла Ускрса који шири мир, љубав и праштање. Поштовање и толеранција морају бити наши основни принципи, како за спокојан и испуњен живот нас и наших породица, тако и за добробит целе нације. Желим вам да, током ускршњих празника, управо у том духу проводите тренутке са породицом и пријатељима.

Његовој Светости Патријарху српском г. Порфирију, свештенству и монаштву, као и свим православним верницима који Ускрс славе по јулијанском календару, честитам овај радосни хришћански празник.

Христос воскресе.

Начелник Нишавског управног округа

Петар Бабовић


Одржана конференција ,,Одговорност према истини“.

,,Истина је, иако често подложна манипулацији и обмани, нешто највредније за шта се треба борити, а уверен сам да смо сви овде данас, својим присуством, дали макар мали допринос важној истини за нашу земљу и за наш народ“, поручио је начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић који је у Београду присуствовао конференцији „Одговорност према истини“, одржаној данас у организацији „Фондације за српски народ и државу“, основане на иницијативу председника Србије Александра Вучића.

На скупу чија је тема „Милосрдни анђео“, говорили су  генерал ВЈ у пензији Владимир Лазаревић, истражни судија Даница Маринковић, генерал потпуковник полиције Обрад Стевановић и професор одбране и заштите Зоран Анђелковић, а била је то прилика да се из још једног угла сагледају сва дешавања и актери који су проузроковали страдања српског народа током бомбардовања СРЈ.

Конференцији  су присуствовали и председница Народне скупштине Ана Брнабић, бројни министри међу којима и Никола Селаковић, Маја Гојковић, Дарија Кисић и Томислав Момировић, као и државни секретар Дејан Антић

Био је то скуп неговања културе сећања на 25 година од НАТО агресије, а према речима учесника, главни циљ је дуг према свима који су дали животе, онима који су се борили, према протеранима и онима који су остали на Косову и Метохији.