Vesti iz arhive

SREDA, 21. JANUAR 2015.

ODRŽANA PETNAESTA REDOVNA SEDNICA OKRUŽNOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE NIŠAVSKOG UPRAVNOG OKRUGA

U sredu 21.01.2015.g. održana je petnaesta redovna sednica Okružnog štaba za vanredne situacije. Na dnevnom redu sednice razmatrao se godišnji Izveštaj o radu za 2014. godinu, kao i predlog Godišnjeg plana rada Okružnog štaba za vanredne situacije NUO za 2015. godinu. Takođe je bilo reči o Izveštaju o planiranju, prikupljanju i utrošku sredstava iz budžeta grada Niša i jedinica lokalne samouprave na teritoriji Nišavskog upravnog okruga, za sprovođenje mera i zadataka u vanrednim situacijama za 2014. godinu.

SREDA, 21. JANUAR 2015.
KOLEGIJUM
U sali Nišavskog upravnog okruga je u ponedeljak 19.01.2015.g. održan kolegijum načelnika i šefova inspekcijskih službi. Osnovna tema ovog kolegijuma bila je reforma državne uprave i problemi koji nas očekuju u godini reforme. Prvi aspekt kolegijuma bio je novi Zakon o inspekcijskom nadzoru koji tek treba da bude usvojen. Drugi aspekt sastanka bio je racionalizacija kadrova i biološki odliv inspektora. Kao treća tema bili su materijalni uslovi u okolnostima štednje, kao i upoznavanje Okruga tj. načelnika Okruga sa problemima nastalim novim odlivom radnika. Svi su složni u nastajanju da oblikuju buduće aktivnosti u ovoj godini, kao i da se na vreme prepoznaju problemi koji nastaju i koji će nastati usled reforme državne uprave koja je u toku.

PONEDELJAK, 05. JANUAR 2015.
ZAVRŠNA KONFERENCIJA
zavrsna konferencija_0942sajtTradicionalno je i ove godine na završnoj konferenciji načelnik Nišavskog upravnog okruga dr Aleksandar Cvetković sumirao utiske šta je to obeležilo 2014. godinu, šta je to što je Okrug uradio, kao i koji su planovi za 2015. godinu. Načelnici i šefovi inspekcijskih službi, načelnik Policijske uprave Niš, direktor Rusko srpskog humanitranog centra su zajedno sa ostalim gostima prisustvovali dodeli zahvalnica i ručnih satova istaknutim policajcima, pripadniku žandermerije, članu Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, kao i fotoreporteru Narodnih novina. Načelnik Aleksandar Cvetković istakao je da u teškoj godini koja je za nama ne smemo zaboraviti na one službenike koji su u nezapamćenim poplavama dali svoj doprinos kao i da su doprineli očuvanju reda i mira i sveobuhvatnoj bezbednosti u gradu u 2014-oj.

PONEDELJAK, 29. DECEMBAR 2014.
POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI

projekat U Nišavskom upravnom okrugu potpisan je Memorandum o saradnji pet Okruga- Nišavskog, Pirotskog, Pčinjskog, Jablaničkog i Topličkog upravnog okruga i dve nevladine organizacije „Media centar“ i „Plant“. Ovim Memorandumom potvrđuje se spremnost potpisnika da učestvuju u zajedničkoj realizaciji projekta “Saradnja građana i javne administracije za bolji kvalitet života“ čija se realizacija planira tokom 2015. i 2016. godine na teritoriji Nišavskog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog i Topličkog okruga. Radnom sastanku prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak koji je podržao apliciranje ka UNDEF-u, kao i dalju saradnju svog Ministarstva sa organizacijama civilnog društva. Prisutni su prepoznali potrebu za međusektorskom saradnjom svih uključenih zainteresovanih strana, a u susret primeni Strategije uprave koja će biti usvojena 2015. godine. Na ovaj način će Nišavski upravni okrug na čelu sa Aleksandrom Cvetkovićem započeti pilot projekat koji će uz podršku Ministarstva moći da se proširi i implementira u svih 29 Okruga u zemlji.

PONEDELJAK, 15. DECEMBAR 2014.
SUMIRANJE REZULTATA RADA SRPSKO RUSKOG HUMANITARNOG CENTRA
Međunarodnim sporazumom osnovan je Srpsko ruski humanitarni centar koji ima za cilj da u sve učestalijim vanrednim situacijma, usled loših vremenskih prilika obezbedi pomoć u vidu opreme i stručnosti ruskih spasilaca. Sumiranju rezultata rada i prezentaciji SRHC prisustvovali su predstavnici stranih ambasada, članovi Vlade Republike Srbije ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar bez portfelja zadužen na vanredne situacije Velimir Ilić, rukovodioci Sankpeterburškog Univerziteta državne vatrogasne službe MČS Rusije, predstavnici međunarodnih i regionalnih organizacija, rukovodioci spasilačkih služba Balkanskog regiona, rukovodioci lokalnih samouprava i mnogobrojni novinari. Nakon što su sumirani rezultati rada Srpsko-ruskog humanitarnog centra za 2014. godinu i predstavljeni zadaci za 2015. godinu, učesnici skupa obišli su magacine RSHC u kome su smešteni kapaciteti Centra i to desetak najsavremenijih vatrogasnih vozila marke „man“ , saniteti, koji se očas posla pretvaraju u mini ambulante, i šatori sa mini pećima u kojima je toplo kao u banji dok je napolju ciča zima, još su jedan od aduta centra za pružanje pomoću ugroženom stanovništvu. Zatim, desetak novih terenaca „lada niva“ koji su spremni za pokret ukoliko situacija to naloži, a spasiocima su na raspolaganju na desetine čamaca i kamp šatora, 1.500 kompleta metalnog posuđa, hidraulični alat za hitne intervencije, oprema za pumpe, aparati za grejanje, montažni stolovi i stolice, generatori kapaciteta 120 knj, koji je skoro korišćen, prilikom poslednje vanredne situacije u Majdanpeku za elektrifikaciju lokalne bolnice, dok je još jedan takav uređaj bio isporučen Šapcu. Beogradskom Vatrogasnom bataljonu predat je daljinski upravljač specijalnog vatrogasnog robota koji štedi ljudske živote i radi na hemijski ugoroženim kompleksima. Još jedan takav robot ostaje u Nišu, rečeno je prikom obilaska i upoznavanja sa humanitarnom funkcijom Centra.

PETAK, 12. DECEMBAR 2014.
MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP O REGIONALNOM RAZVOJU

 beogradU organizaciji Nacionalne agencije za regionalni razvoj 11. i 12. decembra je u Sava centru u Beogradu održana Međunarodna naučna konferencija o regionalnom razvoju. Ovom naučnom skupu prisustvovao je i načelnik Nišavskog upravnog okruga dr Aleksandar Cvetković. Cilj ovog dvodnevnog skupa je da ukaže na potencijale regiona u funkciji razvoja Srbije i putem kojih praktičnih rešenja se mogu realizovati razvojni projekti u oblasti regionalnog razvoja. Na Konferenciji su učestvovali predstavnici Vlade Republike Srbije, predstavnici državnih institucija i regionalnih razvojnih agencija Zapadnog Balkana, Evropske Komisije, evropskiuh finansijskih institucija, međunarodni donatori, predstavnici lokalnih samouprava, akademske zajednice i nevladinih organizacija. Teme Konferencije su bile Politika regionalnog razvoja – Naučna utemeljenja i empirijski rezultati, primeri dobre prakse regionalnog razvoja, primena regionalne politike, industrijski razvoj i regionalna politika. Međunarodni izvori finansiranja i način korišćenja međunarodnih fondova, kao i podrška i jačanje uloge lokalne samouprave u korišćenju istih, bila je jedna od od važnijih tema ovog naučnog skupa.

PETAK, 05. DECEMBAR 2014.
PRIJEM MUŠKE KOŠARKAŠKE REPREZENTACIJE PRVE NIŠKE GIMNAZIJE „STEVAN SREMAC“
kosarkasiKošarkaši Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ osvojili su prvo mesto na državnom takmičenju u Vršcu. Nakon osvajanja prvog mesta na međuokružnom takmičenju, pobedivši ekipu iz Kruševca i Prokuplja, plasirali su se u finale i ubedljivim rezultatom savladali ekipu ETŠ „Rade Končar“ iz Beograda. Prvak Srbije je tokom dva dana na takmičenju u Vršcu trijumfovao na 4 utakmice, a u aprilu 2015. godine ih očekuje Svetsko prvenstvo koje će biti održano u Francuskoj, u gradu Limož. Tim povodom načelnik dr Aleksandar Cvetković ugostio je zlatne košarkaše i podelio im prigodne poklone, rekavši da sve čestitke pripadaju Nikoli Spasovu, Milanu Surliću, Aleksi Stepanoviću, Petru Bursaću, Aleksi Džuniću, Vojislavu Iliću, Dušanu Šćekiću, Miši Milojeviću, Filipu Miloševiću, Stefanu Radojkoviću, Rilak Luki i Ranđelović Veljku. Ovu zlatnu ekipu predvodila je profesorka gimnazije Marina Milojević, koja je istakla da ova medalja zauzima posebno mesto u njenoj dugogodišnjoj košarkaškoj karijeri. Ispred gimnazije „Stevan Sremac“ i državnih prvaka, profesorka Marina Milojević uručila je dres sa potpisima svih igrača načelniku Okruga.

***

UTORAK, 14. OKTOBAR 2014.
OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE OSLOBOĐENJA GRADA NIŠA U PRVOM I DRUGOM SVETSKOM RATU
Povodom obeležavanja godišnjice oslobođenja grada Niša u I i II svetskom ratu, u utorak, 14.10.2014. godine načelnik Nišavskog upravnog okruga Aleksandar Cvetković položio je venac na spomenik Oslobodiocima Niša na Trgu kralja Milana. Načelnik je prisustvovao polaganju i osvećenju kamena temeljca za spomenik poginulim ruskim pilotima, a nakon toga su posetili i memorijalni kompleks Logora na Crvenom krstu. Program obeležavanja je završen polaganjem venaca u spomen parku Bubanj.

UTORAK, 07. OKTOBAR 2014.
PRIJEM PARLAMENTARACA UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA POVODOM OBELEŽAVANJA DEČJE NEDELJE

nedelja_dece107.10.2014.godine u utorak u 10:00 časova u sali Nišavskog upravnog okruga u Nišu povodom Dečje nedelje koja se ove godine obeležava od 06.-12.oktobra, i posvećuje posebnu pažnju osnaživanju porodice i podsticanju klime za ostvarivanje prava svakog deteta da odrasta u porodičnom okruženju, održana je Sednica učeničkih parlamentaraca. Tom prilikom njima su se obratili načelnik Nišavskog upravnog okruga dr Aleksandar Cvetković i načelnik Školske uprave Niš Živomir Jovanović.

ČETVRTAK, 25. SEPTEMBAR 2014.
POSETA POLAZNIKA 58. KLASE GENERALŠTABNOG USAVRŠAVANJA NIŠAVSKOM UPRAVNOM OKRUGU U OKTOBRU 2014 GODINE

U prostorijama Komande Kopnene Vojske Srbije ( u daljem tekstu KVS),u sredu 24.09.2014.godine održana je koordinacija oko usaglašavanja sadržaja studijskog putovanja po aktivnostima nosiocima mestu, vremenu i načinu održavanja, povodom posete polaznika 58. Klase Generalštabnog usavršavanja ( u daljem tekstu GŠU) Nišavskom upravnom okrugu koje je zakazano za 21.10.2014.godine.
Ovo je šesta generacija polaznika GŠU koja u okviru studijskog putovanja dolazi u Niš gde se informiše sa aktivnostima KVS od strane komandanta generalpotpukovnika Aleksandra Živkovića. Takođe načelnik Nišavskog upravnog okruga dr Aleksandar Cvetković upoznaje polaznike sa tim šta je NUO koje su njegove prednosti i limitirajući faktori u odnosu na uže i šire okruženje. Takođe i načelnik Uprave za vanredne situacije Žarko Damnjanović će upoznati polaznike sa aktivnostima koje je ova Uprava imala u toku katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju u aprilu i maju ove godine.
Domaćin predhodnog izviđanja za studijska putovanja 58.Klase GŠU bio je pukovnik Antić Dragan, ispred Škole nacionalne odbrane bio je pukovnik Mile Jelić a ispred postavljene Komande bio je pukovnik Miroslav Talijan, pukovnik Marko Zelenović i potpukovnik Igor Parišić.
Na koordinaciji su bili prisutni prvi zamenik direktora Srpsko-ruskog humanitarnog centra Anatolij Aleksandrovič Baškirev i u ulozi prevodioca Olga Jaskovskaja Manojlović, koji su prihvatili da polaznici obiđu ovaj centar i uvere se šta sve ovaj humanitarni centar čini u slučaju elementarnih katastrofa koje su zadesile ili mogu zadesiti ovaj deo Srbije.

PONEDELJAK, 15. SEPTEMBAR 2014.
POSETA POTPREDSEDNIKA VLADE I MINISTRA DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE NIŠAVSKOM UPRAVNOM OKRUGU 12.09.2014.GODINE

Dr Kori Udovički je razgovarala sa ljudima kojih se zakoni koje donosi ovo Ministarstvo najviše tiču navela je da želi da čuje njihove sugestije i predloge u vezi sa svim aktivnostima koje Ministarstvo sprovodi i ima u planu. Bilo je reči o zakonskim rešenjima koja su prošla javnu raspravu: Nacrti zakona o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi, o komunalnoj policiji i Nacrt zakona o zaposlenima u AP i JLS, ali i o Nacrtu zakona o inspekcijskom nadzoru koja će da omogući bolju koordinaciju svih inspekcijskih službi, i putem kojeg će se efikasnije suzbijati siva ekonomija.
Potpredsednica je predložila da se oformi Radna grupa koja bi uključila predstavnike JLS i Stalnu konferenciju gradova i opština kako bi se rešila sporna pitanja koja se danas ističu u razgovorima, posebno oko Uredbe o novom zapošljavanju. Udovički je izrazila razumevanje za probleme koje je donela Uredba o postupku za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, te je stoga objasnila da je pokrenuta inicijativa za izmenu sistema tako da se podstaknu JLS da same restrukturiraju i tako naprave prostor za dodatno zapošljavanje, iako se mora ograničiti ukupno zapošljavanje.

ČETVRTAK, 11. SEPTEMBAR 2014.
POSETA POTPREDSEDNIKA VLADE I MINISTRA DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE NIŠAVSKOM UPRAVNOM OKRUGU

Potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Dr Kori Udovički sutra u petak 12.09.2014.godine posetiće Nišavski upravni okrug i razgovarati sa prisutnima na temu: Zakona o inspekcijskom nadzoru , planovima i zakonodavnim aktivnostima Ministarstva u narenom periodu, finansiranje i raspodela sredstava iz budžeta jedinica lokalne smouprave kao i procesima strateskog planiranja i programskog budžetiranja u okviru lokalnih samouprava….
Sastanak će se održati u sali Nišavskog upravnog okruga.

SREDA, 10. SEPTEMBAR 2014.
POJAVA VIRUSNE INFEKCIJE „PLAVI JEZIK“ NA TERITORIJI NIŠAVSKOG, PIROTSKOG, TOPLIČKOG, PČINJSKOG I JABLANIČKOG OKRUGA
Danas 10.09.2014. u sali Nišavskog upravnog okruga održan je sastanak na kome su prisustvovali načelnici upravnih okruga Pčinjskog, Pirotskog, Topličkog, Jablaničkog i Nišavskog okruga, načelnici veterinarskih inspekcija ovih pet okruga,direktor Veterinarskog specijalističkog instituta iz Niša Miloš Petrović, direktor Uprave za veterinu Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Dejan Bugarski sa saradnicima. Tema sastanka je epidemije virusne infekcije tzv. „Plavi jezik“ koja napada preživare. Ova veoma ozbiljna situacija i ozbiljna bolest pojavila se na teritorijijama opština svih pet okruga, koja za posledicu ima gubitak i uginuće životinja (koza,ovaca,goveda), bolest nije opasna po ljude ali pričinjava velike materijalne štete.
Na ovom sastanku dogovoren je način na kojiće se zaustaviti širenje opake bolesti a učešće pored Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine uzeće i Regionalni veterinarski institut, lokalna samouprava, veterinarske stanice i ambulante na području opština Pirotskog, Jablaničkog,Pčinjskog,Topličkog i Nišavskog okruga.

PONEDELJAK, 08. SEPTEMBAR 2014.
POSETA MINISTARKE MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE PROF. DR SNEŽANE BOGOSAVLJEVIĆ-BOŠKOVIĆ NIŠAVSKOM UPRAVNOM OKRUGU

Dana 05.09.2014.godine, (petak) ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, prof.dr Snežana Bogosavljević – Bošković, sa svojim saradnicima obišla je Nišavski upravni okrug. Domaćin ovog skupa je bio načelnik Nišavskog upravnog okruga, dr Aleksandar Cvetković, a prisustvovali su ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković,sa svojim saradnicima, gradonačelnik Grada Niša, prof.dr Zoran Perišić i pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu prof. Jovan Stojković,predsednici opština Nišavskog upravnog okruga Gadžin Han, Merošina, Doljevac, Svrljig, Aleksinac, Ražanj, dekan Fakulteta Zaštite životne sredine, prof.dr Ljiljana Živković, predstavnici Regionalne privrede komore Niš i jedan broj privrednika i poljoprivrednih gazdinstava.
U okviru ove posete obišli su opštinu Svrljig, i tom prilikom ministarka je istakla da će to ministarstvo posebnim programima i merama raditi na opstanku i razvoju sela u nerazvijenim područjima.
Ministarka, prof.dr Snežana Bogosavljević – Bošković je najpre razgovarala sa predsednicom Opštine Svrljig Jelenom Trifunović o problemima i potencijalima lokalne poljoprivrede, kao i sa predstavnicima lokalnog Odseka za poljoprivredu i svrljiškim proizvođačima, a potom je, u pratnji načelnika Nišavskog upravnog okruga Aleksandra Cvetkovića i predsednice Opštine, narodnog poslanika i potpredsednika Odbora za poljoprivredu Narodne Skupštine Milije Miletića, i svojih saradnika, u svrljiškim selima Beloinje i Prekonoga obišla i gazdinstva stočara Gorana Vasića i Dejana Mitića.
Nakon Svrljiga, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prisustvovala je i sastanku u Nišavskom upravnom okrugu gde se razgovaralo o investicijama u poljoprivredi, odnosno mogućnostima razvoja i smanjenja siromaštva na jugu Srbije, zaštiti životne sredine, implementaciji regionalnog prostornog plana u poljoprivredi, kao i o eksploataciji prirodnih resursa, njihovim mogućnostima i problemima u Okrugu.

****

PETAK, 11. APRIL 2014.
UGOVOR O DONACIJI ZA UGROŽENE NA KOSOVU I METOHIJI

kosovoNačelnik Nišavskog upravnog okruga dr Aleksandar Cvetković je zajedno sa ministrom bez portfelja zaduženog za Kosovo i Metohiju Aleksandrom Vulinom i gradonačelnikom grada Niša dr Zoranom Perišićem posetio KiM. Razlog posete ovog dela Srbije je obezbeđivanje sredstava za izgradnju odeljenja srednje-muzičkog obrazovanja. Tog dana je u Kosovskoj Mitrovici potpisan je ugovor o donaciji sredstava kojima će Grad Niš i Nišavski upravni okrug pomoći proširenje škole za srednje-muzičko obrazovanje u ovom gradu. Zbog velikog broja učenika, njih 300, biće izgrađene učionice te će ovaj problem biti rešen, a nastavnicima i učenicima će biti omogućeno da obavljaju nastavu na najbolji način. Ukupna vrednost projekta je 3.400.000 dinara. Od toga, privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica izdvojio je 2,4 miliona dinara, a ostatak je obezbedila Kancelarija za KiM preko Nišavskog upravnog okruga i grada Niša.

PONEDELJAK, 07. APRIL 2014.
POLAZNICI TREĆE KLASE VISOKIH STUDIJA BEZBEDNOSTI I ODBRANE
Dana 02.04.2014. godine polaznici treće klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, predvođeni načelnikom Škole nacionalne odbrane pukovnikom Miletom Jelićem i načelnikom Visokih studija bezbednosti i odbrane pukovnikom Slobodanom Joksimovićem, posetili Komandu i sastave Kopnene vojske u Nišu, srpsko-ruski centar za humanitarno delovanje i kulturno-istorijske znamenitosti u gradu na Nišavi. Treću klasu Visokih studija bezbednosti i odbrane čine lica iz Narodne skupštine Republike Srbije, organa državne uprave i službi Vlade Republike Srbije, pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Poseta je organizovana u sklopu studijskog putovanja iz nastavnog područja „Upravljanje sistemom nacionalne bezbednosti“. U niškoj kasarni „Knjaz Mihailo“, polaznike Visokih studija pozdravio je zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Milosav Simović i tom prilikom informisao ih o mestu i ulozi Kopnene vojske u Vojsci Srbije, organizaciji, misiji i zadacima koje Kopnena vojska izvršava, sa posebnim osvrtom na realizaciju zadataka u kopnenoj zoni bezbednosti, saradnji sa snagama Kfora i učešću jedinica KoV u multinacionalnim operacijama UN i EU.

rusiNačelnik Nišavskog okruga Aleksandar Cvetković upoznao polaznike Visokih studija bezbednosti i odbrane sa bezbednosnom i ekonomskom situacijom u okrugu. On je stupio u kontakt sa kodirektorom srpsko-ruskog centra za humanitarno delovanje Viktorom Viktorovičem Safjanovim i omogućio polaznicima da se detaljno upoznaju sa njegovom ulogom, zadacima i mogućnostima rada. Safjanov je visoku vojnu delagaciju upoznao i sa aktivnostima u vezi predstojeće Međunarodne naučno praktične konferencije koja će biti održana u Nišu, u subotu 26.04.2014. godine.

SREDA, 12. MART 2014.
PROMOCIJA KNJIGE „BEZBEDNOST I ZDRAVLJE NA RADU“- PRIRUČNIK ZA PRAKTIČNU PRIMENU

knjigaNačelnik dr Aleksandar Cvetković kao i većina inspektora Nišavskog upravnog okruga prisustvovali su promociji knjige „Bezbednost i zdravlje na radu“- priručnika za praktičnu primenu. Autori ove knjige su direktor Inspektorata za rad Dragoljub Peurača i načelnik Inspekcije rada mr Radomir Nikolić. Ideja da se napravi ovakav Priručnik nastala je kao potreba da inspekcija rada ostvari i svoju savetodavnu funkciju i da se afirmiše na mnogo značajniji način kako bi se izbegli rizici, sporovi i sve ono što prati i donosi materijalne probleme koji su kod nas u oblasti rada apsolutno prisutni. Ovaj priručnik treba da bude od koristi i poslodavcima, inspektorima, učenicima, studentima, ljudima koji brinu o bezbednosti i zdravlju na radu u fabrikama, na gradilištima, u školama. Načelnik dr Aleksandar Cvetković tim povodom je rekao da bi se podizanjem nivoa procene rizika i uvođenjem novih metoda koje su najavljivane u ovoj knjizi omogućilo stvaranje dobre osnove za izgradnju regulative u oblasti osiguranja u vezi povreda na radu. Time bi se doprinelo većoj odgovornosti u oblasti sprovođenja zakona na jednoj strani, a sa druge strane povećao bi se napredak zemlje. Autor knjige mr Radomir Nikolić rekao je da je osnovna težnja iskazana u ovoj knjizi vezana za unapređenje sistema bezbednosti i zdravlja na radu, pa su u tom smislu razmišljanja vezana za dalji razvoj i unapređenja sistema našla uporište u direktivi Evropske Unije 391/89. Osnovni cilj ove direktive kao i intencija iskaza kroz ovu knjigu je uvođenje novih mera i podstrekivanje svih koji upravljaju sistemom bezbednosti i zdravlja radnika na radu ka smanjenju povreda na radu i poboljšanju uslova na radu. Značaj ove knjige je u tome što je ona dobra osnova za sticanje znanja širokog spektra čitalaca koji žele da se usavrše u ovoj kompleksnoj oblasti.

PONEDELJAK, 10. MART 2014.
OKRUGLI STO
Dana 05.03.2014. godine sa početkom u 11 časova u amfiteatru Univerziteta u Nišu, održan je Okrugli sto. Tema ovog Okruglog stola bila je: „Mogućnost primene hlordioksida na predtretmanu sirove vode, kao i primene na dodatnoj dezinfekciji“. Nakon uvodne reči načelnika Nišavskog upravnog okruga dr Aleksandra Cvetkovića, skupu se obratio direktor TwinOxide RS d.o.o.

vode vode1

Vladimir Karapandžić, koji je govorio o preparatu za hlorisanje vode. Kolegijumu su prisutvovali sanitarni i zdravstveni inspektori, profesori Univerziteta, direktori javnih komunalnih preduzeća koji se bave vodosnadbevanjem kao i svi zainteresovani za tu temu. Prisutni su diskutovali i razmenili iskustva iz prakse o postignutim konkretnim rezultatima po pitanju tehnološke opravdanosti i efikasnosti hlorisanja vode.

SREDA, 12. FEBRUAR 2014.
POSETA SKOPLJU
Dana, 11.02.2014.g., gradonačelnik Grada Skoplja, g-din Koce Trajanovski, ostvario je susret sa delegacijom Grada Niša koju je predvodio načelnik Nišavskog upravnog okruga, dr Aleksandar Cvetković. Susretu su prisustvovali i g-din Nebojša Vasić, direktor Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu, prof.dr Goran Maksimović, dekan Filozofskog fakulteta u Nišu kao i g-din Branko Cvetkovski, direktor Gradske biblioteke „Braća Miladinovci“ iz Skoplja.
Na sastanku je razgovarano o produženju saradnje u rangu evroregiona Skoplje – Niš – Sofija „Evrobalkan“ , koja ima za cilj da intezivira prekograničnu saradnju kao sredstvo za regionalni ekonomski razvoj i integraciju u okviru ovog regiona.Pored ove saradnje sagledane su i mogućnosti za saradnju u pogledu kulture na relaciji Niš – Skoplje.

ČETVRTAK, 23. JANUAR 2014.
SAVET OKRUGA
Prvi Savet okruga u 2014. godini održan je 23.01.2014.g. u prostorijama Nišavskog upravnog okruga, sa temom uzimanja učešća u akciji Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a u vezi obezbeđivanja uslova za rad vaspitno obrazovnih institucija na teritoriji AP KiM.

UTORAK, 31. DECEMBAR 2013.
DODELA NAGRADA NAJBOLJIM POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA NA TERITORIJI NIŠAVSKOG UPRAVNOG OKRUGA
Načelnik Nišavskog upravnog okruga dr Aleksandar Cvetković nagradio je ručnim časovnicima 14 najboljih pripadnika Policijske uprave u Nišu i rekao da se ovakva praksa treba nastaviti i narednih godina. Načelnik je naglasio da oni koji su u najvećoj meri doprineli javnoj i kolektivnoj bezbednosti na ovaj način trebaju biti prepoznati i nagrađeni. Oni su se svojim radom i zalaganjem posebno istakli prilikom izvršavanja zadataka u 2013. godini.
policija_satovi_2 policija_satovi
Nagrađeni su Velibor Đorđević, komandir policije iz Aleksinca, Ivan Stanković iz Kriminalističke policije, SašaMilošević pripadnik saobraćajne policije, Biljana Novčić iz Odeljenja za logistiku, Jagoda Sredojević iz Odeljenja upravnih poslova, Dejan Stanojević iz Policijske stanice Merošina, Saša Miletić iz Policijske stanice Aleksinac, Zoran Cvetanović iz Policijske stanice u Gadžinom Hanu, Slaviša Savić iz Policijske stanice Doljevac, Zoran Lazić iz Policijske stanice Ražanj, Dragan Tasić iz Uprave za vanredne situacije, Bojan Dimitrijević iz Uprave za hranu i smeštaj i Saša Marković iz policijske ispostave Medijana. Načelnik Policijske uprave Srđan Grekulović istakao je da je nagrađenim policajcima ovo podstrek da i dalje svoj posao obavljaju profesionalno i savesno.

Grad Niš Opština Aleksinac Opština Doljevac Opština Gadžin Han Opština Merošina Opština Ražanj Opština Svrljig