Вести из архиве

СРЕДА, 21. ЈАНУАР 2015.

ОДРЖАНА ПЕТНАЕСТА РЕДОВНА СЕДНИЦА ОКРУЖНОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ НИШАВСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

У среду 21.01.2015.г. одржана је петнаеста редовна седница Окружног штаба за ванредне ситуације. На дневном реду седнице разматрао се годишњи Извештај о раду за 2014. годину, као и предлог Годишњег плана рада Окружног штаба за ванредне ситуације НУО за 2015. годину. Такође је било речи о Извештају о планирању, прикупљању и утрошку средстава из буџета града Ниша и јединица локалне самоуправе на теритoрији Нишавског управног округа, за спровођење мера и задатака у ванредним ситуацијама за 2014. годину.

СРЕДА, 21. ЈАНУАР 2015.
КОЛЕГИЈУМ
У сали Нишавског управног округа је у понедељак 19.01.2015.г. одржан колегијум начелника и шефова инспекцијских служби. Основна тема овог колегијума била је реформа државне управе и проблеми који нас очекују у години реформе. Први аспект колегијума био је нови Закон о инспекцијском надзору који тек треба да буде усвојен. Други аспект састанка био је рационализација кадрова и биолошки одлив инспектора. Као трећа тема били су материјални услови у околностима штедње, као и упознавање Округа тј. начелника Округа са проблемима насталим новим одливом радника. Сви су сложни у настајању да обликују будуће активности у овој години, као и да се на време препознају проблеми који настају и који ће настати услед реформе државне управе која је у току.

ПОНЕДЕЉАК, 05. ЈАНУАР 2015.
ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА
zavrsna konferencija_0942sajtТрадиционално је и ове године на завршној конференцији начелник Нишавског управног округа др Александар Цветковић сумирао утиске шта је то обележило 2014. годину, шта је то што је Округ урадио, као и који су планови за 2015. годину. Начелници и шефови инспекцијских служби, начелник Полицијске управе Ниш, директор Руско српског хуманитраног центра су заједно са осталим гостима присуствовали додели захвалница и ручних сатова истакнутим полицајцима, припаднику жандермерије, члану Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, као и фоторепортеру Народних новина. Начелник Александар Цветковић истакао је да у тешкој години која је за нама не смемо заборавити на оне службенике који су у незапамћеним поплавама дали свој допринос као и да су допринели очувању реда и мира и свеобухватној безбедности у граду у 2014-ој.

ПОНЕДЕЉАК, 29. ДЕЦЕМБАР 2014.
ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ

projekat У Нишавском управном округу потписан је Меморандум о сарадњи пет Округа- Нишавског, Пиротског, Пчињског, Јабланичког и Топличког управног округа и две невладине организације „Медиа центар“ и „Плант“. Овим Меморандумом потврђује се спремност потписника да учествују у заједничкој реализацији пројекта “Сарадња грађана и јавне администрације за бољи квалитет живота“ чија се реализација планира током 2015. и 2016. године на територији Нишавског, Јабланичког, Пчињског, Пиротског и Топличког округа. Радном састанку присуствовао је и државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак који је подржао аплицирање ка UNDEF-у, као и даљу сарадњу свог Министарства са организацијама цивилног друштва. Присутни су препознали потребу за међусекторском сарадњом свих укључених заинтересованих страна, а у сусрет примени Стратегије управе која ће бити усвојена 2015. године. На овај начин ће Нишавски управни округ на челу са Александром Цветковићем започети пилот пројекат који ће уз подршку Министарства моћи да се прошири и имплементира у свих 29 Округа у земљи.

ПОНЕДЕЉАК, 15. ДЕЦЕМБАР 2014.
СУМИРАЊЕ РЕЗУЛТАТА РАДА СРПСКО РУСКОГ ХУМАНИТАРНОГ ЦЕНТРА
Међународним споразумом основан је Српско руски хуманитарни центар који има за циљ да у све учесталијим ванредним ситуацијма, услед лоших временских прилика обезбеди помоћ у виду опреме и стручности руских спасилаца. Сумирању резултата рада и презентацији СРХЦ присуствовали су представници страних амбасада, чланови Владе Републике Србије министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и министар без портфеља задужен на ванредне ситуације Велимир Илић, руководиоци Санкпетербуршког Универзитета државне ватрогасне службе МЧС Русије, представници међународних и регионалних организација, руководиоци спасилачких служба Балканског региона, руководиоци локалних самоуправа и многобројни новинари. Након што су сумирани резултати рада Српско-руског хуманитарног центра за 2014. годину и представљени задаци за 2015. годину, учесници скупа обишли су магацине РСХЦ у коме су смештени капацитети Центра и то десетак најсавременијих ватрогасних возила марке „ман“ , санитети, који се очас посла претварају у мини амбуланте, и шатори са мини пећима у којима је топло као у бањи док је напољу цича зима, још су један од адута центра за пружање помоћу угроженом становништву. Затим, десетак нових теренаца „лада нива“ који су спремни за покрет уколико ситуација то наложи, а спасиоцима су на располагању на десетине чамаца и камп шатора, 1.500 комплета металног посуђа, хидраулични алат за хитне интервенције, опрема за пумпе, апарати за грејање, монтажни столови и столице, генератори капацитета 120 књ, који је скоро коришћен, приликом последње ванредне ситуације у Мајданпеку за електрификацију локалне болнице, док је још један такав уређај био испоручен Шапцу. Београдском Ватрогасном батаљону предат је даљински управљач специјалног ватрогасног робота који штеди људске животе и ради на хемијски угороженим комплексима. Још један такав робот остаје у Нишу, речено је приком обиласка и упознавања са хуманитарном функцијом Центра.

ПЕТАК, 12. ДЕЦЕМБАР 2014.
МЕЂУНАРОДНИ НАУЧНИ СКУП О РЕГИОНАЛНОМ РАЗВОЈУ

 beogradУ организацији Националне агенције за регионални развој 11. и 12. децембра је у Сава центру у Београду одржана Међународна научна конференција о регионалном развоју. Овом научном скупу присуствовао је и начелник Нишавског управног округа др Александар Цветковић. Циљ овог дводневног скупа је да укаже на потенцијале региона у функцији развоја Србије и путем којих практичних решења се могу реализовати развојни пројекти у области регионалног развоја. На Конференцији су учествовали представници Владе Републике Србије, представници државних институција и регионалних развојних агенција Западног Балкана, Европске Комисије, европскиух финансијских институција, међународни донатори, представници локалних самоуправа, академске заједнице и невладиних организација. Теме Конференције су биле Политика регионалног развоја – Научна утемељења и емпиријски резултати, примери добре праксе регионалног развоја, примена регионалне политике, индустријски развој и регионална политика. Међународни извори финансирања и начин коришћења међународних фондова, као и подршка и јачање улоге локалне самоуправе у коришћењу истих, била је једна од од важнијих тема овог научног скупа.

ПЕТАК, 05. ДЕЦЕМБАР 2014.
ПРИЈЕМ МУШКЕ КОШАРКАШКЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ПРВЕ НИШКЕ ГИМНАЗИЈЕ „СТЕВАН СРЕМАЦ“
kosarkasiКошаркаши Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“ освојили су прво место на државном такмичењу у Вршцу. Након освајања првог места на међуокружном такмичењу, победивши екипу из Крушевца и Прокупља, пласирали су се у финале и убедљивим резултатом савладали екипу ЕТШ „Раде Кончар“ из Београда. Првак Србије је током два дана на такмичењу у Вршцу тријумфовао на 4 утакмице, а у априлу 2015. године их очекује Светско првенство које ће бити одржано у Француској, у граду Лимож. Тим поводом начелник др Александар Цветковић угостио је златне кошаркаше и поделио им пригодне поклоне, рекавши да све честитке припадају Николи Спасову, Милану Сурлићу, Алекси Степановићу, Петру Бурсаћу, Алекси Џунићу, Војиславу Илићу, Душану Шћекићу, Миши Милојевићу, Филипу Милошевићу, Стефану Радојковићу, Рилак Луки и Ранђеловић Вељку. Ову златну екипу предводила је професорка гимназије Марина Милојевић, која је истакла да ова медаља заузима посебно место у њеној дугогодишњој кошаркашкој каријери. Испред гимназије „Стеван Сремац“ и државних првака, професорка Марина Милојевић уручила је дрес са потписима свих играча начелнику Округа.

***

УТОРАК, 14. ОКТОБАР 2014.
OБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДА НИША У ПРВОМ И ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ
Поводом обележавања годишњице ослобођења града Ниша у I и II светском рату, у уторак, 14.10.2014. године начелник Нишавског управног округа Александар Цветковић положио је венац на споменик Ослободиоцима Ниша на Тргу краља Милана. Начелник је присуствовао полагању и освећењу камена темељца за споменик погинулим руским пилотима, а након тога су посетили и меморијални комплекс Логора на Црвеном крсту. Програм обележавања је завршен полагањем венаца у спомен парку Бубањ.

УТОРАК, 07. ОКТОБАР 2014.
ПРИЈЕМ ПАРЛАМЕНТАРАЦА УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ

nedelja_dece107.10.2014.године у уторак у 10:00 часова у сали Нишавског управног округа у Нишу поводом Дечје недеље која се ове године обележава од 06.-12.октобра, и посвећује посебну пажњу оснаживању породице и подстицању климе за остваривање права сваког детета да одраста у породичном окружењу, одржана је Седница ученичких парламентараца. Том приликом њима су се обратили начелник Нишавског управног округа др Александар Цветковић и начелник Школске управе Ниш Живомир Јовановић.

ЧЕТВРТАК, 25. СЕПТЕМБАР 2014.
ПOСЕТА ПОЛАЗНИКА 58. КЛАСЕ ГЕНЕРАЛШТАБНОГ УСАВРШАВАЊА НИШАВСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ У ОКТОБРУ 2014 ГОДИНЕ

У просторијама Команде Копнене Војске Србије ( у даљем тексту КВС),у среду 24.09.2014.године одржана је координација око усаглашавања садржаја студијског путовања по активностима носиоцима месту, времену и начину одржавања, поводом пoсете полазника 58. Класе Генералштабног усавршавања ( у даљем тексту ГШУ) Нишавском управном округу које је заказано за 21.10.2014.године.
Ово је шеста генерација полазника ГШУ која у оквиру студијског путовања долази у Ниш где се информише са активностима КВС од стране команданта генералпотпуковника Александра Живковића. Такође начелник Нишавског управног округа др Александар Цветковић упознаје полазнике са тим шта је НУО које су његове предности и лимитирајући фактори у односу на уже и шире окружење. Такође и начелник Управе за ванредне ситуације Жарко Дамњановић ће упознати полазнике са активностима које је ова Управа имала у току катастрофалних поплава које су задесиле Србију у априлу и мају ове године.
Домаћин предходног извиђања за студијска путовања 58.Класе ГШУ био је пуковник Антић Драган, испред Школе националне одбране био је пуковник Миле Јелић а испред постављене Команде био је пуковник Мирослав Талијан, пуковник Марко Зеленовић и потпуковник Игор Паришић.
На координацији су били присутни први заменик директора Српско-руског хуманитарног центра Анатолиј Александрович Башкирев и у улози преводиоца Олга Јасковскаја Манојловић, који су прихватили да полазници обиђу овај центар и увере се шта све овај хуманитарни центар чини у случају елементарних катастрофа које су задесиле или могу задесити овај део Србије.

ПОНЕДЕЉАК, 15. СЕПТЕМБАР 2014.
ПОСЕТА ПОТПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ И МИНИСТРА ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ НИШАВСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ 12.09.2014.ГОДИНЕ

Др Кори Удовички је разговарала са људима којих се закони које доноси ово Министарство највише тичу навела је да жели да чује њихове сугестије и предлоге у вези са свим активностима које Министарство спроводи и има у плану. Било је речи о законским решењима која су прошла јавну расправу: Нацрти закона о изменама и допунама закона о локалној самоуправи, о комуналној полицији и Нацрт закона о запосленима у АП и ЈЛС, али и о Нацрту закона о инспекцијском надзору која ће да омогући бољу координацију свих инспекцијских служби, и путем којег ће се ефикасније сузбијати сива економија.
Потпредседница је предложила да се оформи Радна група која би укључила представнике ЈЛС и Сталну конференцију градова и општина како би се решила спорна питања која се данас истичу у разговорима, посебно око Уредбе о новом запошљавању. Удовички је изразила разумевање за проблеме које је донела Уредба о поступку за прибављање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава, те је стога објаснила да је покренута иницијатива за измену система тако да се подстакну ЈЛС да саме реструктурирају и тако направе простор за додатно запошљавање, иако се мора ограничити укупно запошљавање.

ЧЕТВРТАК, 11. СЕПТЕМБАР 2014.
ПОСЕТА ПОТПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ И МИНИСТРА ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ НИШАВСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Др Кори Удовички сутра у петак 12.09.2014.године посетиће Нишавски управни округ и разговарати са присутнима на тему: Закона о инспекцијском надзору , плановима и законодавним активностима Министарства у нареном периоду, финансиранје и расподела средстава из буџета јединица локалне смоуправе као и процесима стратеског планирања и програмског буџетирања у оквиру локалних самоуправа….
Састанак ће се одржати у сали Нишавског управног округа.

СРЕДА, 10. СЕПТЕМБАР 2014.
ПОЈАВА ВИРУСНЕ ИНФЕКЦИЈЕ „ПЛАВИ ЈЕЗИК“ НА ТЕРИТОРИЈИ НИШАВСКОГ, ПИРОТСКОГ, ТОПЛИЧКОГ, ПЧИЊСКОГ И ЈАБЛАНИЧКОГ ОКРУГА
Данас 10.09.2014. у сали Нишавског управног округа одржан је састанак на коме су присуствовали начелници управних округа Пчињског, Пиротског, Топличког, Јабланичког и Нишавског округа, начелници ветеринарских инспекција ових пет округа,директор Ветеринарског специјалистичког института из Ниша Милош Петровић, директор Управе за ветерину Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине Дејан Бугарски са сарадницима. Тема састанка је епидемије вирусне инфекције тзв. „Плави језик“ која напада преживаре. Ова веома озбиљна ситуација и озбиљна болест појавила се на територијијама општина свих пет округа, која за последицу има губитак и угинуће животиња (коза,оваца,говеда), болест није опасна по људе али причињава велике материјалне штете.
На овом састанку договорен је начин на којиће се зауставити ширење опаке болести а учешће поред Управе за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине узеће и Регионални ветеринарски институт, локална самоуправа, ветеринарске станице и амбуланте на подручју општина Пиротског, Јабланичког,Пчињског,Топличког и Нишавског округа.

ПОНЕДЕЉАК, 08. СЕПТЕМБАР 2014.
ПОСЕТА МИНИСТАРКЕ МИНИСТАРСТВА ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ПРОФ. ДР СНЕЖАНЕ БОГОСАВЉЕВИЋ-БОШКОВИЋ НИШАВСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Дана 05.09.2014.године, (петак) министарка пољопривреде и заштите животне средине, проф.др Снежана Богосављевић – Бошковић, са својим сарадницима обишла је Нишавски управни округ. Домаћин овог скупа је био начелник Нишавског управног округа, др Александар Цветковић, а присуствовали су министарка пољопривреде и заштите животне средине, проф. др Снежана Богосављевић Бошковић,са својим сарадницима, градоначелник Града Ниша, проф.др Зоран Перишић и помоћник градоначелника за пољопривреду проф. Јован Стојковић,председници општина Нишавског управног округа Гаџин Хан, Мерошина, Дољевац, Сврљиг, Алексинац, Ражањ, декан Факултета Заштите животне срединe, проф.др Љиљана Живковић, представници Регионалне привреде коморе Ниш и један број привредника и пољопривредних газдинстава.
У оквиру ове посете обишли су општину Сврљиг, и том приликом министарка је истакла да ће то министарство посебним програмима и мерама радити на опстанку и развоју села у неразвијеним подручјима.
Министарка, проф.др Снежана Богосављевић – Бошковић је најпре разговарала са председницом Општине Сврљиг Јеленом Трифуновић о проблемима и потенцијалима локалне пољопривреде, као и са представницима локалног Одсека за пољопривреду и сврљишким произвођачима, а потом је, у пратњи начелника Нишавског управног округа Александра Цветковића и председнице Општине, народног посланика и потпредседника Одбора за пољопривреду Народне Скупштине Милије Милетића, и својих сарадника, у сврљишким селима Белоиње и Преконога обишла и газдинства сточара Горана Васића и Дејана Митића.
Након Сврљига, министарка пољопривреде и заштите животне средине присуствовала је и састанку у Нишавском управном округу где се разговарало о инвестицијама у пољопривреди, односно могућностима развоја и смањења сиромаштва на југу Србије, заштити животне средине, имплементацији регионалног просторног плана у пољопривреди, као и о експлоатацији природних ресурса, њиховим могућностима и проблемима у Округу.

****

ПЕТАК, 11. АПРИЛ 2014.
УГОВОР О ДОНАЦИЈИ ЗА УГРОЖЕНЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

kosovoНачелник Нишавског управног округа др Александар Цветковић је заједно са министром без портфеља задуженог за Косово и Метохију Александром Вулином и градоначелником града Ниша др Зораном Перишићем посетио КиМ. Разлог посете овог дела Србије је обезбеђивање средстава за изградњу одељења средње-музичког образовања. Тог дана је у Косовској Митровици потписан је уговор о донацији средстава којима ће Град Ниш и Нишавски управни округ помоћи проширење школе за средње-музичко образовање у овом граду. Због великог броја ученика, њих 300, биће изграђене учионице те ће овај проблем бити решен, а наставницима и ученицима ће бити омогућено да обављају наставу на најбољи начин. Укупна вредност пројекта је 3.400.000 динара. Од тога, привремени орган општине Косовска Митровица издвојио је 2,4 милиона динара, а остатак је обезбедила Канцеларија за КиМ преко Нишавског управног округа и града Ниша.

ПОНЕДЕЉАК, 07. АПРИЛ 2014.
ПОЛАЗНИЦИ ТРЕЋЕ КЛАСЕ ВИСОКИХ СТУДИЈА БЕЗБЕДНОСТИ И ОДБРАНЕ
Дана 02.04.2014. године полазници треће класе Високих студија безбедности и одбране, предвођени начелником Школе националне одбране пуковником Милетом Јелићем и начелником Високих студија безбедности и одбране пуковником Слободаном Јоксимовићем, посетили Команду и саставе Копнене војске у Нишу, српско-руски центар за хуманитарно деловање и културно-историјске знаменитости у граду на Нишави. Трећу класу Високих студија безбедности и одбране чине лица из Народне скупштине Републике Србије, органа државне управе и служби Владе Републике Србије, припадници Војске Србије и оружаних снага Македоније, Босне и Херцеговине и Хрватске. Посета је организована у склопу студијског путовања из наставног подручја „Управљање системом националне безбедности“. У нишкој касарни „Књаз Михаило“, полазнике Високих студија поздравио је заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Милосав Симовић и том приликом информисао их о месту и улози Копнене војске у Војсци Србије, организацији, мисији и задацима које Копнена војска извршава, са посебним освртом на реализацију задатака у копненој зони безбедности, сарадњи са снагама Кфора и учешћу јединица КоВ у мултинационалним операцијама УН и ЕУ.

rusiНачелник Нишавског округа Александар Цветковић упознао полазнике Високих студија безбедности и одбране са безбедносном и економском ситуацијом у округу. Он је ступио у контакт са кодиректором српско-руског центра за хуманитарно деловање Виктором Викторовичем Сафјановим и омогућио полазницима да се детаљно упознају са његовом улогом, задацима и могућностима рада. Сафјанов је високу војну делагацију упознао и са активностима у вези предстојеће Међународне научно практичне конференције која ће бити одржана у Нишу, у суботу 26.04.2014. године.

СРЕДА, 12. МАРТ 2014.
ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ“- ПРИРУЧНИК ЗА ПРАКТИЧНУ ПРИМЕНУ

knjigaНачелник др Александар Цветковић као и већина инспектора Нишавског управног округа присуствовали су промоцији књиге „Безбедност и здравље на раду“- приручника за практичну примену. Аутори ове књиге су директор Инспектората за рад Драгољуб Пеурача и начелник Инспекције рада мр Радомир Николић. Идеја да се направи овакав Приручник настала је као потреба да инспекција рада оствари и своју саветодавну функцију и да се афирмише на много значајнији начин како би се избегли ризици, спорови и све оно што прати и доноси материјалне проблеме који су код нас у области рада апсолутно присутни. Овај приручник треба да буде од користи и послодавцима, инспекторима, ученицима, студентима, људима који брину о безбедности и здрављу на раду у фабрикама, на градилиштима, у школама. Начелник др Александар Цветковић тим поводом је рекао да би се подизањем нивоа процене ризика и увођењем нових метода које су најављиване у овој књизи омогућило стварање добре основе за изградњу регулативе у области осигурања у вези повреда на раду. Тиме би се допринело већој одговорности у области спровођења закона на једној страни, а са друге стране повећао би се напредак земље. Аутор књиге мр Радомир Николић рекао је да је основна тежња исказана у овој књизи везана за унапређење система безбедности и здравља на раду, па су у том смислу размишљања везана за даљи развој и унапређења система нашла упориште у директиви Европске Уније 391/89. Основни циљ ове директиве као и интенција исказа кроз ову књигу је увођење нових мера и подстрекивање свих који управљају системом безбедности и здравља радника на раду ка смањењу повреда на раду и побољшању услова на раду. Значај ове књиге је у томе што је она добра основа за стицање знања широког спектра читалаца који желе да се усаврше у овој комплексној области.

ПОНЕДЕЉАК, 10. МАРТ 2014.
ОКРУГЛИ СТО
Дана 05.03.2014. године са почетком у 11 часова у амфитеатру Универзитета у Нишу, одржан је Округли сто. Тема овог Округлог стола била је: „Могућност примене хлордиоксида на предтретману сирове воде, као и примене на додатној дезинфекцији“. Након уводне речи начелника Нишавског управног округа др Александра Цветковића, скупу се обратио директор TwinOxide RS d.o.o.

vode vode1

Владимир Карапанџић, који је говорио о препарату за хлорисање воде. Колегијуму су присутвовали санитарни и здравствени инспектори, професори Универзитета, директори јавних комуналних предузећа који се баве водоснадбевањем као и сви заинтересовани за ту тему. Присутни су дискутовали и разменили искуства из праксе о постигнутим конкретним резултатима по питању технолошке оправданости и ефикасности хлорисања воде.

СРЕДА, 12. ФЕБРУАР 2014.
ПОСЕТА СКОПЉУ
Дана, 11.02.2014.г., градоначелник Града Скопља, г-дин Коце Трајановски, остварио је сусрет са делегацијом Града Ниша коју је предводио начелник Нишавског управног округа, др Александар Цветковић. Сусрету су присуствовали и г-дин Небојша Васић, директор Народне библиотеке „Стеван Сремац“ у Нишу, проф.др Горан Максимовић, декан Филозофског факултета у Нишу као и г-дин Бранко Цветковски, директор Градске библиотеке „Браћа Миладиновци“ из Скопља.
На састанку је разговарано о продужењу сарадње у рангу еврорегиона Скопље – Ниш – Софија „Евробалкан“ , која има за циљ да интезивира прекограничну сарадњу као средство за регионални економски развој и интеграцију у оквиру овог региона.Поред ове сарадње сагледане су и могућности за сарадњу у погледу културе на релацији Ниш – Скопље.

ЧЕТВРТАК, 23. ЈАНУАР 2014.
САВЕТ ОКРУГА
Први Савет округа у 2014. години одржан је 23.01.2014.г. у просторијама Нишавског управног округа, са темом узимања учешћа у акцији Канцеларије за Косово и Метохију, а у вези обезбеђивања услова за рад васпитно образовних институција на територији АП КиМ.

УТОРАК, 31. ДЕЦЕМБАР 2013.
ДОДЕЛА НАГРАДА НАЈБОЉИМ ПОЛИЦИЈСКИМ СЛУЖБЕНИЦИМА НА ТЕРИТОРИЈИ НИШАВСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА
Начелник Нишавског управног округа др Александар Цветковић наградио је ручним часовницима 14 најбољих припадника Полицијске управе у Нишу и рекао да се оваква пракса треба наставити и наредних година. Начелник је нагласио да они који су у највећој мери допринели јавној и колективној безбедности на овај начин требају бити препознати и награђени. Они су се својим радом и залагањем посебно истакли приликом извршавања задатака у 2013. години.
policija_satovi_2 policija_satovi
Награђени су Велибор Ђорђевић, командир полиције из Алексинца, Иван Станковић из Криминалистичке полиције, СашаМилошевић припадник саобраћајне полиције, Биљана Новчић из Одељења за логистику, Јагода Средојевић из Одељења управних послова, Дејан Станојевић из Полицијске станице Мерошина, Саша Милетић из Полицијске станице Алексинац, Зоран Цветановић из Полицијске станице у Гаџином Хану, Славиша Савић из Полицијске станице Дољевац, Зоран Лазић из Полицијске станице Ражањ, Драган Тасић из Управе за ванредне ситуације, Бојан Димитријевић из Управе за храну и смештај и Саша Марковић из полицијске испоставе Медијана. Начелник Полицијске управе Срђан Грекуловић истакао је да је награђеним полицајцима ово подстрек да и даље свој посао обављају професионално и савесно.

Град Ниш Општина Алексинац Општина Дољевац Општина Гаџин Хан Општина Мерошина Општина Ражањ Општина Сврљиг