U Nišavskom upravnom okrugu održan sastanak Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova

U Nišavskom upravnom okrugu održan je sastanak Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova, čiji je član  načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski. Ovo je prvi sastanak Nacionalne koalicije održan van Beograda i njemu su prisustvovali članovi Koordinacionog tela i institucija koje su sa Nišavskog okruga važne za identifikaciju problema dečjih brakova.

Suzbijanje dečjih brakova, posebno među romskom decom,  jedan je od važnijih zadataka u Srbiji i na njemu zajedno rade država, nevladin sektor i međunarodni partneri, a svakodnevni rad i koordinacija su neophodni u ovom poslu, istakla je Dragana Sotirovski.

Prema podacima UNICEFA više od polovine devojčica ( oko 57 posto) romske populacije je stupilo u brak pre navršenih 18 godina , a petina njih je stupila sa manje od 15 godina.  U 2005. godini 46 posto devojčica  je pre punoletstva ušlo u vanbrčnu vezu a 2014. godine čak 60 posto.

Neophodno je iskoreniti dečje brakove kako bismo imali drušvo bez nasilja. Da bi se to postiglo potrebno je raditi na svesti opšte populacije i ukazivati da su ugovoreni dečji brakovi ozbiljno kršenje ljudskih prava, i zloupotreba devojčica, poruka je sa sastanka na kome je istaknuta i  dužnost svake lokalne samouprave u ulaganje u zdravlje, bezbednost, obrazovanje i ekonomske osnaživanje devojčica,  maksimalno uključivanje u sve vidove društva, na podizanju svesti opšte populacije i podršku romske populacije kroz sistem socijalne zaštite, obrazovni i zdravstveni sistem.  

Grad Niš Opština Aleksinac Opština Doljevac Opština Gadžin Han Opština Merošina Opština Ražanj Opština Svrljig