Sve o Nišu

Sve što treba da znate o Nišu

Poznato je da je Niš jedan od najstarijih na Balkanu i jedan od najvećih u Srbiji.

Niš često nazivaju kapijom istoka i zapada i raskrsnicom Balkana jer spaja zapadnu i severnu evropu sa južnom evropom i bliskim istokom.

Nalazai se na Evropskom koridoru 10.

Niš sa svetom osim drumskog i železničkog saobraćaja povezuje i avio saobraćaj preko aeodroma Konstantin veliki koji postaje sve veći značaj kako za putnički tako i za kargo saobraćaj.

Niš je jedan od većih centara uz to je privredni, saobraćajni kulturni, sportski, zdravstveni i turistički centar jugoistočne Srbije.

Niš je po mnogo čemu poznat i van granica naše zemlje on je moderan i sve više evropski grad.

Sa 13 fakulteta Niš je jedan od vodećih univerzitetskih centara u Evropi.

Univerzitet u Nišu je centar naučnog, privrednog i kulturnog dela Jugoistočne Srbije i Evrope.

Niš je obeležila burna istorija i vekovna borba za slobodu i opstanak a o tome svedoče drevna istorijska zdanja.

Medijana letnja rezidencija Rimskog cara Konstantina velikog iz IV veka.

Naissus ili Nissa je rodno mesto rimskog cara Konstantina velikog tu je arheološko nalazište carske palate sa rimskim termama i impresivnim podnim mozaikom zato Niš i danas zovu Carski grad.

tvrdjavaTvrđava je najlepše i najočuvanije tursko zdanje iz 17 veka na srednjem Balkanu izgrađena je na desnoj obali Nišave na mestu tadašnjeg Rimskog vojnog utvrđenja.Ima sedmougaonu osnovu i pet kula a u unutrašnjosti su hamam i barutana.

hamamDanas je deo trvđave preuređen u galerije i moderne restorane.

cele-kulaĆele kula jedinstven spomenik u svetu koji su Turci nakon bitke na Čegru podigli od lobanja srpskih ustanika.

Čegar je spomenik nadomak Niša ovo mesto je 1809. godine ovekovečio hrabri vojskovođa Stevan Sinđelić.

Spomenik Oslobodiocima Niša podignut u centru Niša u znak sećanja na borbe za oslobođenje tokom perioda od 1809-1918.

Bubanj spomenik stratištu rodoljuba i narodnih boraca.

Logor Crveni krst spomen muzej 12 februar je posvećen žrtvama iz drugog svetskog rata.

Spomenik Kralju aleksandru prvom Karađorđeviću podignut je u čast njegovog imena i dela.

Među interesantnim ambijetalnim celinama i pojedinačnim zdanjima ističe se starovaroški ambijent Kazandžijskog sokačeta iz 18 veka, iz prve polovine 20 veka karakteristična je zapadna strana trga Kralja Milana, palata Andonović zgrada Suda, zgrada gradske većnice, Banovina, Narodno pozorište, Narodni muzej i biblioteka.

kalca gorca 

Novu arhitekturu grada predstavljaju poslovni centri Kalča, Gorča , Dušanov bazar i Ambasador, Mega centri- Tempo, Merkator, Metro Forum i mnogi drugi poslovni i stambeni objekti.

O duhovnom poimanju nastanka slovenske nastaobine srpskog življa i pravoslavlju na ovim prostorima svedoče brojni spomenici i hramovi koji su ujedno prepoznatljiv deo ambijenta i okoline. To su Saborna crkva, crkva Sv.Nikole, crkva Sv. Pantelejmona, Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila i crkva Sv.Ilije u Niškoj banji.A danas u parku Sv.Sava nalazi se hram Sv.cara Konstantina i carice Jelene, a na Delijskom visu Metoh svetogorskog manastira Hilandara kao i crkva Sv.Trojice (Latinska crkva) nadomak Niša.

U Nišu su tokom vekova kao i danas prisutne i druge verske zajednice o čemu svedoče njihovi verski objekti. Niška džamija, katolička crkva, Sinagoga.

U okviru kulturnih sadražaja grad Niš može da se pohvali brojnim dešavanjima od internacionalnog i domaćeg značaja Filmski susreti, Horske svečanosti, likovna kolonija Sićevo, Nišvild džez festival, Muzičke oktobarske svečanosti Nisomnija, sajam knjiga i drugi.

Od značaja su i stalne i brojne postavke likovnih umetnika u Galeriji Srbija galeriji Niškog kulturnog centra i salonu u Tvrđavi.

pozoriste_narodno

Predstave Narodnog pozorišta i Pozorišta lutaka osvajaju brojne nagrade u zemlji i instranstvu.

Mnogobrojni koncerti umetničke muzike održavaju se u sali Niškog sinfonijskog orkestra, to je u muzičkom smislu i najzančajnije mesto gde se može uživati u koncertima visoke umetničke vrednosti.

hala-cair

Niš je grad sporta, sportski centar Čair sa svojom dvoranom, fudbalskim stadionom, kompleksom bazena, teniskih igrališta, fitnes centrom, klizalištem je mesto najzačajnijih sportskih dešavanja.

Mnogi sportisti iz Niša su osvajači brojnih medalja i svetskih i olimpijskih takmičenja.

U okviru atraktivne turističke ponude za rekreativni turizam, lov i ribolov mogu se preporučiti Stara i Suva planina, dolina reke Nišave Sićevačka klisura, Sićevo, Bojanine vode, Kamenički vis, Ploče i okolina sa predivnim planinskim predelima.Područja su netaknute prirode i idelana mesta za mnoge ekstremne sportove.

Ugostiteljska ponuda Niša je poznata i van naše zenlje što Niš čini posebnim brojni su ugostiteljski objekti gde se služe tradicionalna jela sa roštilja, peciva i nacionalna Srpska kuhinja kao što su Nišlisjka mehana,  Sinđelić i mnoge druge.

U Kazandžijskom sokačetu i Obrenovićevoj ulici nalaze se brojni restorani i kafići i to su omiljena mesta mnogih Nišlija.

U Nišu se takođe nalaze i reprezantativni objekti-hoteli to su objekti visoke kategorije i dobra su preporuka za goste koji zahtevaju ekskluzivan smešta sa pratećim sadržajem, imaju moderan Evropski stil sa ponudom za domaće i strane goste.

Reprezentativni klub Regent u PC Gorča nudi uz moderne apartmane, aperitiv bar, konferencijsku salu nudi vrhunske specijalitete u ekskluzivnom restoranu.

Gostima je na raspolaganju je hotelski kompleks Radon u Niškoj banji. Da je banja bila poznata od davnina govori i nalazište Rimskog i Turskog kupatila danas se tu nalazi moderan zdravstveni centar institut sa svojim objektima Radon, Zelengora i Terme. Nška banja i zdravstveni centar predstavljaju značajan centar u razvoju međunarodnog i kongresnog turizma.

Grad Niš Opština Aleksinac Opština Doljevac Opština Gadžin Han Opština Merošina Opština Ražanj Opština Svrljig