Sve o Nišu

Sve o Nišu

Poznato je da je Niš jedan od najstarijih gradova Balkana i jedan od najvećih gradova u Srbiji.

Niš često nazivaju kapijom Istoka i Zapada, i raskrsnicom Balkana jer povezuje zapadnu i severnu Evropu sa južnom Evropom i Bliskim istokom.

Nalazi se na evropskom Koridoru 10.

Niš je povezan sa ostatkom sveta, ne samo sa drumskim i železničkim saobraćajem, nego i sa vazdušnim saobraćajem preko aerodroma „Konstantin Veliki“ , koji postaje sve značajniji, kako za putnički tako i za teretni saobraćaj. 

Jedan je od glavnih centara, a pored toga je i ekonomski, saobraćajni, kulturni, sportski, zdravstveni i turistički centar jugoistočne Srbije.

Niš je na mnogo načina poznat izvan granica naše zemlje, moderan je i sve više evropski oblik grada.

Sa 13 fakulteta jedan je od vodećih univerzitetskih centara u Evropi.

Univerzitet u Nišu je naučni, ekonomski i kulturni centar jugoistočne Srbije i Evrope.

Niš je obeležen bujnom istorijom i vekovna borba za slobodu i opstanak, i drevne istorijske građevine mogu svedočiti o tome.

Medijana bila je letnja rezidencija rimskog cara Konstantina Velikog u četvrtom veku.

Naissus ili Nissa je rodno mesto rimskog cara Konstantina Velikog. Postoji arheološki lokalitet carske palate sa rimskim kupatilima i impresivnim podnim mozaikom, a zbog toga se Niš danas danas naziva i imperijalnim gradom.

tvrdjava

Tvrđava je najlepša i najbolje očuvana turska građevina iz 17. veka na srednjem Balkanu. Sagrađena je na desnoj obali Nišave, na mestu tadašnjih rimskih vojnih utvrđenja. Ima bazu od 7 uglova i pet tornjeva, a unutrašnjost je sačinjena od hamama i barutane .

hamamDanas je deo tvrđave pretvoren u galerije i moderne restorane

celekula

Ćele kula je jedinstveni spomenik na svetu koji su Turci napravili od lobanja srpskih pobunjenika nakon bitke na Čegru .

Čegar je spomenik kod Niša. Ovo mesto je 1809. godine ovekovečio hrabri vojskovođaa Stevan Sinđelić .

Spomenik Osloboditeljima Niša podignut je u centru Niša u znak sećanja na borbu za oslobođenje tokom 1809-1918.

Spomen park Bubanj  je mesto gde su patriote i građani streljani u Drugom svetskom ratu.

Memorijalni kompleks koncentracionog logora Crvenog krsta „12. februar“ posvećen je žrtvama Drugog svetskog rata.

Spomenik kralja Aleksandra Karađorđevića podignut je u čast njegovog imena i rada.

Među interesantnim ambijentalnim kompleksima i pojedinačnim zgradama, Kazandžijsko sokače iz 18. veka izdvaja se sa svojim starim ambijentom. Od prve polovine 20. veka karakteristična je zapadna strana trga Kralja Milana, kuća trgovca Andonović, zgrada Suda, Gradska kuća, Banovina, Narodno pozorište, Narodni muzej i Biblioteka.

kalca 

Poslovni centri Kalča, Gorča, Dušanov bazar i Ambasador, Mega-centri Tempo, Merkator, Metro, Forum i mnoge druge komercijalne i stambene zgrade predstavljaju novu arhitekturu grada.

Duhovno shvatanje pojave slovenačkog porekla i pravoslavnog srpskog stanovništva u ovom regionu može se videti u brojnim spomenicima i hramovima koji su istovremeno prepoznatljivi deo ambijenta i okruženja. Pravoslavne crkve Niša su Saborni hram, crkva Svetog Nikole, crkva Sv. Pantelejmona, Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila, crkva Sv. Ilije u Niškoj Banji. Danas se u parku Sv.Save nalazi crkva Sv. Cara Konstantina i carice Helene, a na Delijskom Visu nalazi se metoh manastira Hilandar, kao i crkva Svete Trojice kod Niša.

 

 

 

 

 

U Nišu, tokom vekova i danas, živele su i druge verske zajednice, što svedoče njihovi verski objekti: Niška džamija, Katolička crkva, Sinagoga.

U okviru kulturnih dešavanja, grad Niš se može pohvaliti brojnim događajima od međunarodnog i domaćeg značaja: Filmski festival, Nišvil džez festival, Horske svečanosti, Art kolonija Sićevo, festival Nisomnija, Sajam knjiga i drugi.

 

 

 

 

Od značaja su i stalne i brojne izložbe likovnih umetnika u Galeriji Srbija, Galeriji Niškog kulturnog centra i Salona u Tvrđavi.

pozoriste_narodno

Predstave Narodnog pozorišta i Lutkarskog pozorišta osvojila su brojne nagrade u zemlji i inostranstvu.

Brojni koncerti klasične muzike održavaju se u sali Niškog simfonijskog orkestra , koji je u muzičkom smislu najvažnije mjesto gde možete uživati u koncertima visoke umetničke vrednosti .

Niš je grad sporta. Sportski centar Čair sa svojom dvoranom, fudbalskim stadionom, bazenom, teniskim terenima, fitnes centrom, klizalištem, je mesto najpoznatijih sportskih događaja. Mnogi sportisti iz Niša su pobednici brojnih medalja sa svetskih i olimpijskih takmičenja.

 

 

 

 

U atraktivnim turističkim ponudama za rekreaciju, lov i ribolov preporučuju ce Stara i Suva planina, dolina reke u Niškoj kotlini, Sićevo, Bojane vode, Kamenički vis, ploče i okolina sa prelepim planinama. Ovo su oblasti netaknute prirode i idealno mesto za mnoge ekstremne sportove.

Ugostiteljska niša je poznata izvan naše zemlje, što je čini posebnim.  Niške brojne ustanove gde se poslužuju tradicionalna jela sa roštiljem, pečenim specijalitetima i nacionalnim srpskim specijalitetima su Nišlijska mehana,, Sinđelić i mnoge druge.

U Kazandžijskom sokačetu i Obrenovićevoj ulici nalaze se mnogi restorani i kafići i omiljena su mesta mnogim Nišlija.

 

 

 

 

 

U Nišu takođe postoje i reprezentativni objekti kao što su hoteli  Aleksandar i Maj plejs. Ovo su objekti  visoke klase i dobra preporuka za goste koji zahtevaju ekskluzivne prodavnice sa pridruženim sadržajem, koji imaju moderan evropski stil sa nizom domaćih i stranih gostiju.

Predstavnik Ridžent Kluba u PC Gorča nudi moderne apartmane, koktel barom, konferencijskom salom i vrhunsku kuhinju u ekskluzivnom restoranu.

Gosti mogu koristiti hotel i kamp Nais sa stilskim restoranima, sportskim i rekreativnim objektima pored autoputa Beograd-Niš i hotelskog kompleksa Ozren u Niškoj Banji. Da je banja poznata još od antičkih vremena govori postojanje rimskog i turskog kupatila, u kojem sada postoji savremeni zdravstveni centar sa svojim objektima Radon, Zelengora i Terme. Niška banja i zdravstveni centar predstavljaju važan centar u razvoju međunarodnog i kongresnog turizma.

Grad Niš Opština Aleksinac Opština Doljevac Opština Gadžin Han Opština Merošina Opština Ražanj Opština Svrljig