Све о Нишу

Све о Нишу

Познато је да је Ниш један од најстаријих градова Балкана и један од највећих градова у Србији.

Ниш често називају капијом Истока и Запада, и раскрсницом Балкана јер повезује западну и северну Европу са јужном Европом и Блиским истоком.

Налази се на европском Коридору 10.

Ниш је повезан са остатком света, не само са друмским и железничким саобраћајем, него и са ваздушним саобраћајем преко аеродрома „Константин Велики“ , који постаје све значајнији, како за путнички тако и за теретни саобраћај. 

Један је од главних центара, а поред тога је и економски, саобраћајни, културни, спортски, здравствени и туристички центар југоисточне Србије.

Ниш је на много начина познат изван граница наше земље, модеран је и све више европски облик града.

Са 13 факултета један је од водећих универзитетских центара у Европи.

Универзитет у Нишу је научни, економски и културни центар југоисточне Србије и Европе.

Ниш је обележен бујном историјом и вековна борба за слободу и опстанак, и древне историјске грађевине могу сведочити о томе.

Медијана била је летња резиденција римског цара Константина Великог у четвртом веку.

Наиссус или Нисса је родно место римског цара Константина Великог. Постоји археолошки локалитет царске палате са римским купатилима и импресивним подним мозаиком, а због тога се Ниш данас данас назива и империјалним градом.

tvrdjava

Тврђава је најлепша и најбоље очувана турска грађевина из 17. века на средњем Балкану. Саграђена је на десној обали Нишаве, на месту тадашњих римских војних утврђења. Има базу од 7 углова и пет торњева, а унутрашњост је сачињена од хамама и барутане .

hamamДанас је део тврђаве претворен у галерије и модерне ресторане

celekula

Ћеле кула је јединствени споменик на свету који су Турци направили од лобања српских побуњеника након битке на Чегру .

Чегар је споменик код Ниша. Ово место је 1809. године овековечио храбри војсковођаа Стеван Синђелић .

Споменик Ослободитељима Ниша подигнут је у центру Ниша у знак сећања на борбу за ослобођење током 1809-1918.

Спомен парк Бубањ  је место где су патриоте и грађани стрељани у Другом светском рату.

Меморијални комплекс концентрационог логора Црвеног крста „12. фебруар“ посвећен је жртвама Другог светског рата.

Споменик краља Александра Карађорђевића подигнут је у част његовог имена и рада.

Међу интересантним амбијенталним комплексима и појединачним зградама, Казанџијско сокаче из 18. века издваја се са својим старим амбијентом. Од прве половине 20. века карактеристична је западна страна трга Краља Милана, кућа трговца Андоновић, зграда Суда, Градска кућа, Бановина, Народно позориште, Народни музеј и Библиотека.

kalca 

Пословни центри Калча, Горча, Душанов базар и Амбасадор, Мега-центри Темпо, Меркатор, Метро, Форум и многе друге комерцијалне и стамбене зграде представљају нову архитектуру града.

Духовно схватање појаве словеначког порекла и православног српског становништва у овом региону може се видети у бројним споменицима и храмовима који су истовремено препознатљиви део амбијента и окружења. Православне цркве Ниша су Саборни храм, црква Светог Николе, црква Св. Пантелејмона, Св. Архангела Михаила и Гаврила, црква Св. Илије у Нишкој Бањи. Данас се у парку Св.Саве налази црква Св. Цара Константина и царице Хелене, а на Делијском Вису налази се метох манастира Хиландар, као и црква Свете Тројице код Ниша.

 

 

 

 

 

У Нишу, током векова и данас, живеле су и друге верске заједнице, што сведоче њихови верски објекти: Нишка џамија, Католичка црква, Синагога.

У оквиру културних дешавања, град Ниш се може похвалити бројним догађајима од међународног и домаћег значаја: Филмски фестивал, Нишвил џез фестивал, Хорске свечаности, Арт колонија Сићево, фестивал Нисомнија, Сајам књига и други.

 

 

 

 

Од значаја су и сталне и бројне изложбе ликовних уметника у Галерији Србија, Галерији Нишког културног центра и Салона у Тврђави.

pozoriste_narodno

Представе Народног позоришта и Луткарског позоришта освојила су бројне награде у земљи и иностранству.

Бројни концерти класичне музике одржавају се у сали Нишког симфонијског оркестра , који је у музичком смислу најважније мјесто где можете уживати у концертима високе уметничке вредности .

Ниш је град спорта. Спортски центар Чаир са својом двораном, фудбалским стадионом, базеном, тениским теренима, фитнес центром, клизалиштем, је место најпознатијих спортских догађаја. Многи спортисти из Ниша су победници бројних медаља са светских и олимпијских такмичења.

 

 

 

 

У атрактивним туристичким понудама за рекреацију, лов и риболов препоручују cе Стара и Сува планина, долина реке у Нишкој котлини, Сићево, Бојане воде, Каменички вис, плоче и околина са прелепим планинама. Ово су области нетакнуте природе и идеално место за многе екстремне спортове.

Угоститељска ниша је позната изван наше земље, што је чини посебним.  Нишке бројне установе где се послужују традиционална јела са роштиљем, печеним специјалитетима и националним српским специјалитетима су Нишлијска механа,, Синђелић и многе друге.

У Казанџијском сокачету и Обреновићевој улици налазе се многи ресторани и кафићи и омиљена су места многим Нишлија.

 

 

 

 

 

У Нишу такође постоје и репрезентативни објекти као што су хотели  Александар и Мај плејс. Ово су објекти  високе класе и добра препорука за госте који захтевају ексклузивне продавнице са придруженим садржајем, који имају модеран европски стил са низом домаћих и страних гостију.

Представник Риџент Клуба у ПЦ Горча нуди модерне апартмане, коктел баром, конференцијском салом и врхунску кухињу у ексклузивном ресторану.

Гости могу користити хотел и камп Наис са стилским ресторанима, спортским и рекреативним објектима поред аутопута Београд-Ниш и хотелског комплекса Озрен у Нишкој Бањи. Да је бања позната још од античких времена говори постојање римског и турског купатила, у којем сада постоји савремени здравствени центар са својим објектима Радон, Зеленгора и Терме. Нишка бања и здравствени центар представљају важан центар у развоју међународног и конгресног туризма.

Град Ниш Општина Алексинац Општина Дољевац Општина Гаџин Хан Општина Мерошина Општина Ражањ Општина Сврљиг