Све о Нишу

Све што треба да знате о Нишу

Познато је да је Ниш један од најстаријих на Балкану и један од највећих у Србији.

Ниш често називају капијом истока и запада и раскрсницом Балкана јер спаја западну и северну европу са јужном европом и блиским истоком.

Налазаи се на Европском коридору 10.

Ниш са светом осим друмског и железничког саобраћаја повезује и авио саобраћај преко аеодрома Константин велики који постаје све већи значај како за путнички тако и за карго саобраћај.

Ниш је један од већих центара уз то је привредни, саобраћајни културни, спортски, здравствени и туристички центар југоисточне Србије.

Ниш је по много чему познат и ван граница наше земље он је модеран и све више европски град.

Са 13 факултета Ниш је један од водећих универзитетских центара у Европи.

Универзитет у Нишу је центар научног, привредног и културног дела Југоисточне Србије и Европе.

Ниш је обележила бурна историја и вековна борба за слободу и опстанак а о томе сведоче древна историјска здања.

Медијана летња резиденција Римског цара Константина великог из IV века.

Naissus или Nissa је родно место римског цара Константина великог ту је археолошко налазиште царске палате са римским термама и импресивним подним мозаиком зато Ниш и данас зову Царски град.

tvrdjavaТврђава је најлепше и најочуваније турско здање из 17 века на средњем Балкану изграђена је на десној обали Нишаве на месту тадашњег Римског војног утврђења.Има седмоугаону основу и пет кула а у унутрашњости су хамам и барутана.

hamamДанас је део трвђаве преуређен у галерије и модерне ресторане.

cele-kulaЋеле кула јединствен споменик у свету који су Турци након битке на Чегру подигли од лобања српских устаника.

Чегар је споменик надомак Ниша ово место је 1809. године овековечио храбри војсковођа Стеван Синђелић.

Споменик Ослободиоцима Ниша подигнут у центру Ниша у знак сећања на борбе за ослобођење током периода од 1809-1918.

Бубањ споменик стратишту родољуба и народних бораца.

Логор Црвени крст спомен музеј 12 фебруар је посвећен жртвама из другог светског рата.

Споменик Краљу александру првом Карађорђевићу подигнут је у част његовог имена и дела.

Међу интересантним амбијеталним целинама и појединачним здањима истиче се староварошки амбијент Казанџијског сокачета из 18 века, из прве половине 20 века карактеристична је западна страна трга Краља Милана, палата Андоновић зграда Суда, зграда градске већнице, Бановина, Народно позориште, Народни музеј и библиотека.

kalca gorca 

Нову архитектуру града представљају пословни центри Калча, Горча , Душанов базар и Амбасадор, Мега центри- Темпо, Меркатор, Метро Форум и многи други пословни и стамбени објекти.

О духовном поимању настанка словенске настаобине српског живља и православљу на овим просторима сведоче бројни споменици и храмови који су уједно препознатљив део амбијента и околине. То су Саборна црква, црква Св.Николе, црква Св. Пантелејмона, Св. Архангела Михаила и Гаврила и црква Св.Илије у Нишкој бањи.А данас у парку Св.Сава налази се храм Св.цара Константина и царице Јелене, а на Делијском вису Метох светогорског манастира Хиландара као и црква Св.Тројице (Латинска црква) надомак Ниша.

У Нишу су током векова као и данас присутне и друге верске заједнице о чему сведоче њихови верски објекти. Нишка џамија, католичка црква, Синагога.

У оквиру културних садражаја град Ниш може да се похвали бројним дешавањима од интернационалног и домаћег значаја Филмски сусрети, Хорске свечаности, ликовна колонија Сићево, Нишвилд џез фестивал, Музичке октобарске свечаности Нисомнија, сајам књига и други.

Од значаја су и сталне и бројне поставке ликовних уметника у Галерији Србија галерији Нишког културног центра и салону у Тврђави.

pozoriste_narodno

Представе Народног позоришта и Позоришта лутака освајају бројне награде у земљи и инстранству.

Многобројни концерти уметничке музике одржавају се у сали Нишког синфонијског оркестра, то је у музичком смислу и најзанчајније место где се може уживати у концертима високе уметничке вредности.

hala-cair

Ниш је град спорта, спортски центар Чаир са својом двораном, фудбалским стадионом, комплексом базена, тениских игралишта, фитнес центром, клизалиштем је место најзачајнијих спортских дешавања.

Многи спортисти из Ниша су освајачи бројних медаља и светских и олимпијских такмичења.

У оквиру атрактивне туристичке понуде за рекреативни туризам, лов и риболов могу се препоручити Стара и Сува планина, долина реке Нишаве Сићевачка клисура, Сићево, Бојанине воде, Каменички вис, Плоче и околина са предивним планинским пределима.Подручја су нетакнуте природе и иделана места за многе екстремне спортове.

Угоститељска понуда Ниша је позната и ван наше зенље што Ниш чини посебним бројни су угоститељски објекти где се служе традиционална јела са роштиља, пецива и национална Српска кухиња као што су Нишлисјка механа,  Синђелић и многе друге.

У Казанџијском сокачету и Обреновићевој улици налазе се бројни ресторани и кафићи и то су омиљена места многих Нишлија.

У Нишу се такође налазе и репрезантативни објекти-хотели то су објекти високе категорије и добра су препорука за госте који захтевају ексклузиван смешта са пратећим садржајем, имају модеран Европски стил са понудом за домаће и стране госте.

Репрезентативни клуб Regent у ПЦ Горча нуди уз модерне апартмане, аперитив бар, конференцијску салу нуди врхунске специјалитете у ексклузивном ресторану.

Гостима је на располагању је хотелски комплекс Радон у Нишкој бањи. Да је бања била позната од давнина говори и налазиште Римског и Турског купатила данас се ту налази модеран здравствени центар институт са својим објектима Радон, Зеленгора и Терме. Ншка бања и здравствени центар представљају значајан центар у развоју међународног и конгресног туризма.

Град Ниш Општина Алексинац Општина Дољевац Општина Гаџин Хан Општина Мерошина Општина Ражањ Општина Сврљиг