U narednom periodu rekonstrukcija puteva i železnica u Nišavskom okrugu

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastukture, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se na južnom kraku Koridora 10 sa načelnicom Nišavskog upravnog okruga Draganom Sotirovski, predsednicima opština Svrljig, Gadžin Han, Aleksinac i predstavnicom opštine Merošina. Na sastanku se razgovaralo o rekonstrukciji puteva, železnice, radu inspekcijskih službi, ozakonjenju i rušenju nelegalno izgrađenih objekata. Opština Gadžin Han insistirala je na rekonstrukciji puta od Niša do Gadžinog Hana, na obnovi puta od Gadžinog Hana prema Leskovcu, kao i izgradnji puta od Gadžinog Hana do Kaletinca, rodnog mesta Dragutina Matića, poznatijeg kao Oko Sokolovo. Ministarku Mihajlović je predsednik opštine Gadžin Han Saša Đorđević upoznao sa činjenicom  da je rodna kuća Dragutina Matića sada u vlasništvu opštine i da joj na proleće sledi rekonstruisanje. Pošto se nalazi na zaštićenom prostoru Suve planine ministarka je obećala brzu saglasnost za njenu rekonstruisanje. Sa direktorom Puteva Srbije, Zoranom Drobnjakom, dogovoreni su prioriti u opštini Gadžin Han za narednu godinu – rekonstukcija puta ka Leskovcu i ka Kaletincu.

Predsednica Svrljiga, Jelena Trifunović, insistirala je na automatskom pružnom prelazu na ulazu u Svrljig, a sa direktorom Železnice Srbije dogovoreno je hitno postavljanje svetlosne signalizacije na tom pružnom prelazu do početka složenijih radova. Dogovorena je i  rekonstrukcija puta od Malčanske petlje do Knjaževačke ulice u Nišu, kako bi Svrljižani mogli da izbegnu svakodnevno plaćanje putarine zbog dolaska u Niš.

Merošina je potpredsednicu Vlade upoznala sa nezadovoljstvom građana zbog niske cene ekspropriacije zemljišta na budućoj trasi Koridora ka Merdaru, dok je predsednik opštine Aleksinac, Nenad Stanković, inicirao rekonstrukciju takozvanog starog autoputa, kao obilaznice oko Aleksinca, rekonstrukciju puta ka Sokobanji i završetku petlje kod Rutevca.

Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski  dogovorila je sa ministarkom Mihajlović pojačane inspekcijske provere prevoznika ogrevnog drveta, jer na novoizgrađenom putu od Stare planine do Niša, pojedini prevoznici, prekoračavajući težinu tereta, uništavaju tek sagrađeni  put ka tom turističkom mestu.

Bilo je i reči o tačkama na Koridoru 10 u Nišavskom upravnom okrugu na kojima navejava sneg i koje su zbog toga potencijalna opasnost za učesnike u saobraćaju. Dogovoreno je  da Nišavski upravni okrug Ministarstvu dostavi spisak deonica autoputa ka istoku koje prolaze kroz naselja zbog postavljanja zvučne bankine. Dogovorena je dinamika rušenja nelegalno podignutih objekata, kao i sastanak u Okrugu na kome će biti prisutni predstavnici Ministarstva zbog uspostavljanja međumesnog saobraćaja u Doljevcu, Merošini i Žitorađu po povoljnim cenama. Načelnica Nišavskog upravnog okruga istakla je da će završetkom istočnog i južnog kraka Koridora 10, rekonstrukcijom pruga od Niša do Dimitrovgrada, od Niša do Leskovca i od Niša do Merdara, Niš poneti epitet ,,prave raskrsnice puteva“, uključujući i budući autoput ka Merdaru, čija će izgradnja početi naredne godine. ,,To je pravi dokaz brige Vlade Republike Srbije i predsednika države Aleksandra Vučića, za bolji život žitelja svih pet Okruga južne Srbije“, istakla je Dragana Sotirovski.

  

 

 
 
 
    

Grad Niš Opština Aleksinac Opština Doljevac Opština Gadžin Han Opština Merošina Opština Ražanj Opština Svrljig