Prirodni resursi Niša

  suva_planina Suva planina pripada grupi Karpatsko-balkanskih planina koje se prostiru od reke Dunav na severu do Zaplanjsko-lužičke kotline i planine Ruj na jugu. Na istoku idu od Bugarske granice a na zapadu do gromadnih planina Pomoravlja. Raznovrsnog su geološkog sastava usled čega su bogate raznim rudama i minerlaima.

Trem je najviši vrh Suve planine, visok je 1810 metara i stoji nasuprot Sokolovog kamena koji je visok 1361 metara. Oba vrha su pravo umetničko delo prirode nastali u dalekoj prošlosti Zemlje.

Sa severne strane odsečeni su oštrim kamenim ivicama dok su sa južne srane pokriveni retkom vegetacijom, travom i niskim žbunovima kleke sa mestimičnim kamenitim delovima.

Svake godine za Vidovdan ( 28.jun) planinari Niša tradicionalno organizuju noćni uspon na najviši vrh Suve planine, Trem.sokolov_kamen

Penjačka tura startuje od tačke kod planinarskog doma Bojanine vode koji se nalazi na oko 960 metara n/v i kreće se prema selu Kosmovac a zatim posle oko jednog kilometra skreće se desno od puta u šumu obraslu visokim bukvama gde se nailazi na izvor koji je i jedini i poslednji na ovom putu. Putanja ide lagano kroz šumu uz relativno srednji nagib koji je sve veći kako se približava mestu odnosno visoravni između Sokolovog kamena i Trema poznatoj kao Devojački grob 1317 metara n/v.

solokov_kamenOko dva sata potrebno je da se od Devojačkog kamena (groba) stigne na vrh Trema i savlada visinska razlika od oko 500 metara n/v. Pogled je impresivan, vidik se pruža do masiva Stare planine sa visokim Midžorom, na lanac nešto nižih Svrljiških planina, na susedni Sokolov kamen iza koga se nazire kotlina i grad Niš. Takođe na na severnoistočnoj strani vidik se prostire na Babičku goru ispod koje se prostire Zaplanje, dok se iza ovih obronaka vidi Leskovac i istočno od njega Vlasotince, znači gotovo cela jugoistočna Srbija na dlanu.sokolov_kamen

Grad Niš Opština Aleksinac Opština Doljevac Opština Gadžin Han Opština Merošina Opština Ražanj Opština Svrljig