Природни ресурси Ниша

  suva_planina Сува планина припада групи Карпатско-балканских планина које се простиру од реке Дунав на северу до Заплањско-лужичке котлине и планине Руј на југу. На истоку иду од Бугарске границе а на западу до громадних планина Поморавља. Разноврсног су геолошког састава услед чега су богате разним рудама и минерлаима.

Трем је највиши врх Суве планине, висок је 1810 метара и стоји насупрот Соколовог камена који је висок 1361 метара. Оба врха су право уметничко дело природе настали у далекој прошлости Земље.

Са северне стране одсечени су оштрим каменим ивицама док су са јужне сране покривени ретком вегетацијом, травом и ниским жбуновима клеке са местимичним каменитим деловима.

Сваке године за Видовдан ( 28.јун) планинари Ниша традиционално организују ноћни успон на највиши врх Суве планине, Трем.sokolov_kamen

Пењачка тура стартује од тачке код планинарског дома Бојанине воде који се налази на око 960 метара н/в и креће се према селу Космовац а затим после око једног километра скреће се десно од пута у шуму обраслу високим буквама где се наилази на извор који је и једини и последњи на овом путу. Путања иде лагано кроз шуму уз релативно средњи нагиб који је све већи како се приближава месту односно висоравни између Соколовог камена и Трема познатој као Девојачки гроб 1317 метара н/в.

solokov_kamenОко два сата потребно је да се од Девојачког камена (гроба) стигне на врх Трема и савлада висинска разлика од око 500 метара н/в. Поглед је импресиван, видик се пружа до масива Старе планине са високим Миџором, на ланац нешто нижих Сврљишких планина, на суседни Соколов камен иза кога се назире котлина и град Ниш. Такође на на северноисточној страни видик се простире на Бабичку гору испод које се простире Заплање, док се иза ових обронака види Лесковац и источно од њега Власотинце, значи готово цела југоисточна Србија на длану.sokolov_kamen

Град Ниш Општина Алексинац Општина Дољевац Општина Гаџин Хан Општина Мерошина Општина Ражањ Општина Сврљиг