Prioritetni projekti jedinica lokalnih samouprava Nišavskog okruga ka Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski srela se sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zoranom Mihajlović, državnim sekretarima, pomoćnicima i savetnicima u Ministarstvu na istočnom kraku Koridora 10. Na sastanku kome su prisustvovali načelnici nekoliko Okruga, razgovaralo se o prioritetnim projektima jedinica lokalnih samouprava.

,,Sa zadovoljstvom mogu da istaknem da smo na dobrom putu da mnoge započete projekte brzo završimo. Kao načelnicu Nišavskog upravnog okruga raduje me da smo ove nedelje dočekali prvi avion Er Srbije na niški aerodrom i da je država potvrdila svoju tvrdnju da će prebacivanjem sedišta Er Srbije iz Beograda u Niš nastaviti ulaganje u aerodrom u Nišu i nastaviti razvoj avio saobraćaja u ovom delu Srbije. Eksproprijacija zemljišta  na teritoriji opštine Merošina za budući autoput od Niša do Merdara ide zadovoljavjućom dinamikom. Uveliko se radi put od Aleksinca do Sokobanje“, istakla je načelnica Dragana Sotirovski. Veoma je važno, kako je istakla načelnica Dragana Sotirovski, završetak istočnog kraka Koridora 10 ka Pirotu, jer će putnici prelaziti put od 108 km od Niša do Dimitrovgrada bezbednije i brže za manje od sat vremena. Dodala je da je naophonda rekonstrukcija putnog pravca od  Malčanske petlje do Knjaževačke ulice u Nišu zbog putnika koji dolaze iz pravca Svrljiga. Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture upućena je molba za hitnu rekonstrukciju 3 km puta od Gadžinog Hana ka Jablaničkom okrugu, ali i završetak započete rekonstrukcije takozvanog starog autoputa ka Doljevcu. Potpredsednici Vlade Republike Srbije, prof. dr Zorani Mihajlović i njenim saradnicima, načelnica Sotirovski istakla je važnost završetka heliodroma u krugu Kliničkog centra i predočila ideju penzionisanih pilota iz Niša da i Niš zbog blizine Koridora i autoputa ka Merdaru ima helikopter kako bi povređeni u slučaju saobraćajne nesreće mogli da se za kratko vreme prevezu za Beograd. . Direktorka Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Mirjana Čizmarov istakla je da je Direktorat spreman da donira deo sredstava za kupovinu helikoptera. Od ostalih prioriteta na teritoriji Nišavskog okruga, načelnica je istakla neophodnost provere bezbednosti mostova, posebnio na Južnoj Moravi, rešavanje statusa seoskih vodovoda, nelegalne eksploatacije i gradnje u Banji Topilo,  kao i dvadesetogodišnji problem 44 porodice čije su kuće srušene u bombardovanju, a koje su od države preko Nišavskog upravnog okruga dobile stanove na korišćenje.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović je istakla: ,,Svi postignuti rezultati urađeni su zajedno sa načelnicima Okruga. Vlada Republike Srbije započinje novi investicioni ciklus u vrednosti preko 10 milijardi evra vezan za transportnu infrastrukturu i izgradnju novih autoputeva, brzih pruga. Ministarstvo će u narednom periodu boraviti u Okruzima i još efikasnije raditi na terenu i na realizaciji projekata“.

  

 

Grad Niš Opština Aleksinac Opština Doljevac Opština Gadžin Han Opština Merošina Opština Ražanj Opština Svrljig