Ministarka Slavica Đukić Dejanović u poseti Nišavskom okrugu

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović posetila je Nišavski upravni okrug i sastala se sa predsednicima jedinica lokalnih samouprava Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga. Ministarka je u opštinama Aleksinac i Svrljig obišla vrtiće rekonstruisane sredstvima iz Ministarstva.

U Pirotu je smanjena lista čekanja za vrtiće i dosta sredstava se odvaja za pronatalnu politiku. Babušnica je zabeležila pad nataliteta u prošloj godini, ali će budućim projektima težiti da tamošnje stanovništo podstakne na rađanje i ostanak u toj opštini. U Beloj Palanci je rekonstruisan vrtić posle 40 godina, a pripremaju se i sredstva za nabavku nove opreme.

U Prokuplju nema liste čekanja za polazak dece u vrtić. Unutrašnjost stare zgrade vrtića je renovirana, proširen je kuhinjski blok i obnovljen sistem za grejanje, a narednim projektima će planirati i sredstva za fasadu i prozore. U ovom gradu je u protekloj godini rođeno 50 beba više nego u 2017.  U opštini Merošina, natalitet se povećao na 16,5 % , u Doljevcu su uložili 9,5 miliona dinara za renoviranje predškolske ustanove, a planiraju i opremanje kuhinje. Ražanj je uradio kompletnu rekonstrukciju vrtića od temelja do krova. Gadžin Han je sredstvima iz Ministarstva obnovio energetiku, postavio kotlarnice na čvrsto gorivo, a urađena je i fasada vrtića. U Aleksincu je dograđena zgrada vrtića, a u Svrljigu rekonstruisan deo postojaće zgrade. U Aleksincu je na čekanju 250 dece, nedostaje i 12 vaspitača.

Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski pokrenula je ideju za osnivanjem Centra za demografiju Jugoistočne Srbije.

 U februaru ove godine biće raspisan konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za mere populacione politike, a iz Ministarstva za demografiju i populacionu politiku najavljeno je da će biti izdvojeno 650 miliona dinara za projekte podrške pronatalne politike.

 


 
 
       
 

Grad Niš Opština Aleksinac Opština Doljevac Opština Gadžin Han Opština Merošina Opština Ražanj Opština Svrljig