Министарка Славица Ђукић Дејановић у посети Нишавском округу

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић посетила је Нишавски управни округ и састала се са председницима јединица локалних самоуправа Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа. Министарка је у општинама Алексинац и Сврљиг обишла вртиће реконструисане средствима из Министарства.

У Пироту је смањена листа чекања за вртиће и доста средстава се одваја за пронаталну политику. Бабушница је забележила пад наталитета у прошлој години, али ће будућим пројектима тежити да тамошње становништо подстакне на рађање и останак у тој општини. У Белој Паланци је реконструисан вртић после 40 година, а припремају се и средства за набавку нове опреме.

У Прокупљу нема листе чекања за полазак деце у вртић. Унутрашњост старе зграде вртића је реновирана, проширен је кухињски блок и обновљен систем за грејање, а наредним пројектима ће планирати и средства за фасаду и прозоре. У овом граду је у протеклој години рођено 50 беба више него у 2017.  У општини Мерошина, наталитет се повећао на 16,5 % , у Дољевцу су уложили 9,5 милиона динара за реновирање предшколске установе, а планирају и опремање кухиње. Ражањ је урадио комплетну реконструкцију вртића од темеља до крова. Гаџин Хан је средствима из Министарства обновио енергетику, поставио котларнице на чврсто гориво, а урађена је и фасада вртића. У Алексинцу је дограђена зграда вртића, а у Сврљигу реконструисан део постојаће зграде. У Алексинцу је на чекању 250 деце, недостаје и 12 васпитача.

Начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски покренула је идеју за оснивањем Центра за демографију Југоисточне Србије.

 У фебруару ове године биће расписан конкурс за доделу бесповратних средстава за мере популационе политике, а из Министарства за демографију и популациону политику најављено је да ће бити издвојено 650 милиона динара за пројекте подршке пронаталне политике.

 


 
 
       
 

Град Ниш Општина Алексинац Општина Дољевац Општина Гаџин Хан Општина Мерошина Општина Ражањ Општина Сврљиг