Geografski položaj

Geografski i strateški položaj Niša

Geografija Niša

Niš je grad u južnoj Srbiji, smešten na reci Nišavi. Sa 393.357 stanovnika (popis iz 2011 godine), gustina naseljenosti je 426 stan./ km² i drugi je po veličini grad u Srbiji.

Niš zauzima površinu od oko 597 km² uključujući Nišku banju i 68 prigradskih i seoskih naselja. Administrativni je centar Nišavskog okruga.

Niš se nalazi u Niškoj kotlini, s obe strane reke Nišave, blizu njenog ušća u Južnu Moravu. Okružen je brdima Hum, Vinik i Kamenički vis na severoistoku, dok se na južnoj strani grada nalaze Gorica i Bubanj.

Putevi koji vode moravskom dolinom kod Niša se račvaju ka jugu prema Solunu i Atini, kao i na istok ka Sofiji i Istanbulu.

Uži centar grada nalazi se na 194 m nadmorske visine (kod spomenika u centru). Najviša tačka gradske teritorije je Sokolov kamen (1.523 metara) na Suvoj planini, a najniža (173 metara) kod naselja Trupale na ušću reke Nišave.

Kroz svoju dugu istoriju Niš se nalazio u sastavu mnogih carstava i država, igrajući ulogu administrativnog, vojnog i trgovinskog centra i važne saobraćajne veze na rimskom putu Via militaris, kasnije zvanim Carski drum, koji je spajao Evropu i Malu Aziju. Rodno je mesto cara Konstantina Velikog, kao i cara Konstancija II i Justina I.

Sam položaj Niša učinio ga je strateški važnim i time primamljivim gradom za mnoge osvajače. Niš se nalazio pod vlašću Dardanaca, Tračana, Ilira, Kelata, Grka, Rimljana, Huna, Avara, Srba i drugih, Bugarskog, Ugarskog, Vizantijskog, Otomanskog carstva. Godine 1878 ulazi ponovo u sastav Srbije, bivajući još pod nemačkom okupacijom u toku Prvog i Drugog svetskog rata.

Uticaj različitih naroda koju vladali Nišom primećuje se u kulturnom nasleđu grada, pre svega u njegovoj arhitektonskoj raznolikosti.

Niš je danas važan privredni, univerzitetski, kulturni i politički centar Srbije.

Aerodrom Konstantin Veliki je međunarodni aerodrom sa međunarodnom oznakom INI

Niški univerzitet, osnovan 1965. godine, ima 13 fakulteta i oko 30.000 studenata.

Niš je takođe sedište Niške eparhije Srpske pravoslavne crkve.

Grad je 2004.godine podeljen u pet opština: Medijana, Crveni krst, Palilula, Pantelej i Niška banja.

Grad Niš Opština Aleksinac Opština Doljevac Opština Gadžin Han Opština Merošina Opština Ražanj Opština Svrljig