Географски положај

Географски и стратешки положај Ниша

Географија Ниша

Ниш је град у јужној Србији, смештен на реци Нишави. Са 393.357 становника (попис из 2011 године), густина насељености је 426 стан./ km² и други је по величини град у Србији.

Ниш заузима површину од око 597 km² укључујући Нишку бању и 68 приградских и сеоских насеља. Aдминистративни је центар Нишавског округа.

Ниш се налази у Нишкој котлини, с обе стране реке Нишаве, близу њеног ушћа у Јужну Мораву. Окружен је брдима Хум, Виник и Каменички вис на североистоку, док се на јужној страни града налазе Горица и Бубањ.

Путеви који воде моравском долином код Ниша се рачвају ка југу према Солуну и Атини, као и на исток ка Софији и Истанбулу.

Ужи центар града налази се на 194 m надморске висине (код споменика у центру). Највиша тачка градске територије је Соколов камен (1.523 метара) на Сувој планини, а најнижа (173 метара) код насеља Трупале на ушћу реке Нишаве.

Кроз своју дугу историју Ниш се налазио у саставу многих царстава и држава, играјући улогу административног, војног и трговинског центра и важне саобраћајне везе на римском путу Via militaris, касније званим Царски друм, који је спајао Европу и Малу Азију. Родно је место цара Константина Великог, као и цара Констанција II и Јустина I.

Сам положај Ниша учинио га је стратешки важним и тиме примамљивим градом за многе освајаче. Ниш се налазио под влашћу Дарданаца, Трачана, Илира, Келата, Грка, Римљана, Хуна, Авара, Срба и других, Бугарског, Угарског, Византијског, Отоманског царства. Године 1878 улази поново у састав Србије, бивајући још под немачком окупацијом у току Првог и Другог светског рата.

Утицај различитих народа коју владали Нишом примећује се у културном наслеђу града, пре свега у његовој архитектонској разноликости.

Ниш је данас важан привредни, универзитетски, културни и политички центар Србије.

Аеродром Константин Велики је међународни аеродром са међународном ознаком INI

Нишки универзитет, основан 1965. године, има 13 факултета и око 30.000 студената.

Ниш је такође седиште Нишке епархије Српске православне цркве.

Град је 2004.године подељен у пет општина: Медијана, Црвени крст, Палилула, Пантелеј и Нишка бања.

Град Ниш Општина Алексинац Општина Дољевац Општина Гаџин Хан Општина Мерошина Општина Ражањ Општина Сврљиг