Иницијатива за реконструкцију пруге од Ниша до Прахова

Ка ресорном Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и кабинету Републике Србије, из Сврљига ће кренути иницијатива за реконструкцију пруге од Ниша до Прахова, као и за билатерални сусрет Србије и Бугарске за повезивање железницом.

На састанку у Сврљигу коме су присуствовали представници Железнице Србије, градоначелник Зајечара, председници општина Сврљиг и Књажевац, начелница Нишавског управног округа, као и народни посланик из Сврљига Милија Милетић, на чију је иницијативу састанак и одржан, договорено је да закључци буду упућени релевантним институцијама.

Пруга од Ниша до Прахова  дуга је 250 км, има 71 тунел на оба крака, што износи 22км, односно 9% дужине целе пруге. На њој се налазе и 95 мостова. Саграђена је 1907. године  и од великог је значаја за Тимочку Крајину која има веома лошу демографску слику. Привредни гиганти попут РТБа, фабрике ђубрива у Прахову и МИН ДИВа у Сврљигу, као и бројни други привредни субјекти користе железницу. Из Железнице поручују да је у току ремонт пруге од Пожаревца до Мајдампека, која ће бити завршена до краја године. Реконструкција пута од Ниша до Зајечара почеће идућег пролећа , па ће се 112км пруге градити из сопствених средстава. Пројектована брзина возова биће 60км/ч. Фабрика МИН ДИВ која запошљава од 300 до 400 људи спремна је за израду 34.000 прагова који ће бити потребни за поменуту деоницу. На предлог Нишавског управног округа у акцију оживљавања железнице на истоку Србије и важног железничког правца од Ниша до Прахова и повезивања Ниша са Дунавом, укључиће се и Зајечарски и Борски округ. Предузећу Србија Воз биће упућен захтев за отварање туристичког воза који би возио туристе од Ниша до Дунава.

Град Ниш Општина Алексинац Општина Дољевац Општина Гаџин Хан Општина Мерошина Општина Ражањ Општина Сврљиг